UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Французький, ніжний, хрусткий: цікаві факти та рецепт ідеального круасана

Французький, ніжний, хрусткий: цікаві факти та рецепт ідеального круасана

Чашка кави й ароматний повітряний круасан, политий шоколадною глазур'ю, для багатьох людей буде найпростішим і найсмачнішим сніданком. Попри значні розміри, випічка містить мало калорій. А все тому, що навіть найбільша булочка важить набагато менше аналогічного за розміром рогалика.

Цікаві факти про круасани

При слові "круасан" в уяві любителів смачної та повітряної випічки вимальовується ніжна булочка з листкового тіста, що тане в роті. Назва ласощів у багатьох людей асоціюється з французьким звучанням, і саме це є причиною поширення хибного уявлення про походження страви. Більшість опитаних людей у світі з цілковитою впевненістю скажуть про те, що батьківщиною улюблених ласощів є Франція, а саму випічку винайшли для королеви.

Ці два судження помилкові й ґрунтуються тільки на асоціаціях. Історія кулінарії свідчить про те, що круасан вперше приготували в Австрії, а у Франції ніжні невагомі булочки стали готувати набагато пізніше. Круасани не були винаходом королівських кухарів, а тільки лише готувалися ними за бажанням Марії Антуанетти, яка сумувала за звичною для неї їжею.

Поціновувачі круасанів сперечаються про те, яка начинка може вважатися класичною. Існує думка, що перші варіанти випічки були порожніми, а той формат, до якого звикли сучасні споживачі, є варіацією.

Дуже часто можна почути про те, що круасан став популярним після Французької революції. Історики, які шукають цікаві факти про їжу, цю теорію не підтримують. На їхню думку, Французька революція відбулася в період з 1789 по 1799 роки, але при цьому круасани вже були широко відомі (і не менш популярні) у Франції.

Найбільший круасан у світі спекли у 2017 році. За даними з Книги Гіннеса, вага улюблених ласощів становила 3,8 тонни, а довжина перевищувала 110 метрів. Круасан став символом фестивалю в місті Шантуй, присвяченого національній кухні Франції та стравам, які прийшли в неї з інших країн, але гармонійно вписалися в уподобання суспільства.

Варіацією незвичайного круасана стала випічка, яка не відрізнялася за складом, але мала рівну форму. Вироби такого виду приготували у Великій Британії 2016 року, Прямий круасан зберіг рецепт і всі смакові характеристики, але набув нового вигляду. Приблизно в той самий період із формою улюблених ласощів стали експериментувати і в США. У Штатах класичний півмісяць взагалі згорнули в кільце, на зразок пончика.

Приготування своїми руками

Класичний рецепт французького круасана з начинкою зможе спекти будь-яка господиня. Для тіста знадобиться мати:

  • 500 г пшеничного борошна;
  •  50 г цукру;
  • 5-10 г солі;
  • 25 г свіжих дріжджів;
  • 300 мл холодного молока;
  • 250 г вершкового масла;
  • 1 яйце (для змащування).

Як начинку можна використовувати шоколад, конфітюр або крем. Рідку начинку закладають всередину вже спечених булочок, і тому важливо, щоб інгредієнт міг легко видавлюватися за допомогою кондитерського шприца.

Процес приготування тіста складається з таких етапів:

  1. У великій мисці змішують борошно, цукор і сіль, а потім у масу додають дріжджі, розчинені в молоці кімнатної температури.
  2. Усі інгредієнти змішують до отримання однорідної грудки, яку перекладають на стіл і швидко вимішують до гладкості.
  3. Сформовану кулю кладуть у миску, накривають плівкою і залишають так на 1,5 години в теплому місці. Тісто має значно збільшитися в об'ємі.
  4. Поки піднімається тісто, з вершкового масла готують кульки або стружку. Заготовку відправляють у морозилку.
  5. Тісто, що піднялося, обминають і розгортають у прямокутник завтовшки близько 1 см. На всю поверхню викладають третину підготовленого вершкового масла.
  6. Пласт складають навпіл і розгортають до колишнього розміру, а потім знову на всю поверхню розкладають масло. Операцію повторюють загалом тричі.
  7. Заготовку упаковують харчовою плівкою, а потім кладуть на 6-8 годин у холодильник. За цей час тісто розстоїться й ущільниться.

Для приготування круасанів заготовку з холодильника розгортають у пласт завтовшки близько 0,5 см. Для формування потрібно розрізати лист на трикутники з шириною основи 10 см. Трикутники згортають від товстого краю до тонкого, а під час викладання на деко згинають півмісяцем. При згортанні тіста всередину кладуть шматочок шоколаду. Крем або джемом начиняють спечений і вже остиглий виріб.

Перш ніж відправити круасани в духовку, потрібно обов'язково дати заготівлі відстоятися. Для того, щоб маса знову піднялася, буде достатньо 40-ка хвилин. Після закінчення зазначеного часу булочки з листково-дріжджового тіста змащують збитим яйцем. Випікати круасани слід у розігрітій до температури 200 градусів Цельсія духовці. Час випікання становить близько 15 хвилин. Готовність можна перевірити дерев'яною шпажкою.

Для ідеальної випічки потрібно використовувати якісні продукти. Купити борошно, дріжджі, шоколад, конфітюр та інші інгредієнти з доставкою по Україні можна в магазині "Тортіно". Асортимент, представлений у каталозі на офіційному сайті, також доступний в офлайн-магазинах, адреси яких представлені на офіційному сайті.

Постійні клієнти магазину "Тортіно" мають можливість заощадити на наступних покупках і отримати знижку при оптовому замовленні. У разі виникнення питань за допомогою у виборі можна звернутися до консультантів.

Інгредієнти
-
+
Борошно пшеничне
500 г
Цукор
50 г
Сіль
5 г
Дріжджі пресовані
25 г
Молоко
300 мл
Масло вершкове
250 г
Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...