- Натуральні – виготовляються із природніх компонентів та не містять жодних хімічних добавок.
- Ідентичні натуральним ароматизаторам – до складу входять частково натуральні компоненти, а частково штучні.
- Штучні – такі ароматизатори отримуються внаслідок хімічного синтезу.
- Рідкі - використовуються для приготування різноманітних напитків (чаїв, лимонадів, лікеро-горілчаної продукції), додаються в мармелад, шоколад, фруктові наповнювачі, молочну та хлібобулочну продукцію. Вони нижчі за собівартістю, ніж сухі.
- Капсульні – створюють природній та насичений смак. Термін зберігання до 3-х років. Гранули чудово розчиняються у воді. Основний спектр їх використання - надання незабутнього і тонкого аромату різним чаям.
- Порошкові – виготовляються внаслідок нанесення компонентів-ароматизаторів на порошкоподібну речовину (крохмаль, сіль, цукор та ін.). Такий вид ароматизаторів є природнім окиснювачем, внаслідок чого продовжує термін зберігання харчових продуктів.