UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Базовий рецепт капкейків: ідеальний крем та найніжніші кекси

Базовий рецепт капкейків: ідеальний крем та найніжніші кекси

Капкейки – це приголомшливі кексики невеликого розміру, які мають не тільки харчову, а й, як би це не звучало, декоративну цінність. У сучасному світі цей кондитерський виріб набув великої популярності і став, можна сказати, культом. Тому вміти їх готувати має будь-яка господиня, щоб здивувати гостей екстравагантним частуванням до чаю. Пропонуємо вам кілька рецептів капкейків, які легко приготувати вдома.

Класичні капкейки в домашніх умовах

Найбільш базовий рецепт цих кексів досить простий, універсальний і не повинен викликати жодних проблем у приготуванні у будь-кого. Важливо дотримуватись послідовності кожного етапу готування, а також використовувати якісні продукти у правильних пропорціях.
Рецепт кексів з шоколадним смаком передбачає такі інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 150 гр;
  • білий цукор – 150 гр;
  • ванілін – 1 чайна ложка;
  • яйця ‒ 2 шт.;
  • молоко – 150 мл;
  • вершкове масло - 100 гр;
  • розпушувач ‒ 1 чайна ложка;
  • сіль ‒ на кінчику ложки.

Можна використовувати також різні присипки та ягоди для прикраси виробу.

Послідовність приготування:

  1. Приготуйте вершкове масло, попередньо його трохи нагрівайте. Для цього достатньо дістати та покласти його на стіл при кімнатній температурі. Потім за допомогою міксера ретельно змішайте його із цукром. Не соромтеся довго перебивати масу, тому що інакше цукровий пісок може не розчинитися повністю і хрумтітиме на зубах. Тепер додайте сюди яйця, ванілін, сіль.
  2. Приймаємося за борошно. Вам знадобиться якісне борошно вищого ґатунку дрібного помелу. Додайте його в суміш, що вийшла, разом з розпушувачем. Можна перемішати.
  3. Тепер черга молока. Вилийте рідину в масу, що утворилася, і ретельно перемішайте до однорідності.
  4. Тепер розкладіть тісто за формами для кексів. Можна робити це вручну, а можна за допомогою кондитерського мішечка.
  5. Помістіть блюдо в духовку або мікрохвильову піч (якщо вона підтримує таку функцію) на 30 хвилин за температури 180 градусів.

Рецепт досить простий і з ним без проблем впорається навіть далека від кулінарії людина, отримавши ніжні та смачні капкейки.

Шоколадні капкейки

Багато хто любить шоколад, тому шоколадні кексики стануть для них справжнім кулінарним одкровенням. Таким десертом легко порадувати будь-якого ласуна. Тим більше, що робиться цей десерт не набагато складніше, ніж його класичний варіант.

Нам знадобляться:

  • пшеничне борошно – 150 гр;
  • білий цукор – 150 гр;
  • яйця ‒ 2 шт.;
  • молоко – 100 мл;
  • вершкове масло - 200 гр;
  • розпушувач ‒ 2 чайні ложки;
  • какао – 2 столові ложки.

Будьте уважними при виборі какао-порошку та купуйте лише натуральний продукт. Деякі виробники какао для заварювання кладуть в нього занадто багато штучних жирів, через що ваш виріб може вийти не таким смачним.

Приступаємо до випічки:

  1. У середнього розміру каструлі ретельно змішуємо какао, цукор, масло та молоко. Збивати не потрібно.
  2. Ставимо на плиту і розтоплюємо суміш, потроху помішуємо. Доводимо до кипіння і забираємо каструлю з плити. Охолоджуємо.
  3. Додаємо борошно з розпушувачем тіста.
  4. Відправляємо отриману суміш у духовку, помістивши в паперові або силіконові форми на 30 хвилин при тих же 180 градусах.

В результаті отримуємо дуже солодкі, маслянисті капкейки, перед якими неможливо встояти і від яких не можна відірватися.

Незвичайні морквяні капкейки

Для тих, хто намагається трохи стежити за фігурою і не пускатись у всі тяжкі, є варіант морквяних кексиків. Не те, щоб вони були набагато дієтичнішими, але в цьому можна спробувати переконати гостей – морквяні таки!

Для них нам знадобиться:

  • пшеничне борошно – 150 гр;
  • цукор – 200 гр;
  • яйця ‒ 2 шт.;
  • морква ‒ 2 невеликого розміру;
  • олія ‒ 100 мл;
  • ванілін – 1 чайна ложка;
  • цукрова пудра – 2 столові ложки;
  • вершки ‒ 200 гр.;
  • сода ‒ 1 ч. ложка;
  • горіхи (за смаком) ‒ 100 грам;
  • щіпка солі.

Бажано, щоб морква була соковита та солодка, це додасть страві вираженого морквяного аромату.

Етапи приготування такі:

  1. Пропускаємо моркву через дрібну тертку. Повинно вийде приблизно 200 грамів.
  2. Подрібніть горішки у ступці або ножем.
  3. З'єднайте пшеничне борошно, сіль та соду. Останню погасіть оцтом.
  4. В іншій ємності з'єднайте яйця, соняшникову олію та ваніль, добре їх змішавши.
  5. Змішайте субстанції, що вийшли в пунктах 3 і 4, додайте горіхи і моркву. Міксером збийте тісто.
  6. Розподіліть масу за формами та відправляйте в духовку на півгодини при температурі 200 градусів.

Перевірте готовність кексів перед тим, як дістати їх із духової шафи. Через моркву у складі запікаються вони трохи довше за інші капкейки. Можна прикрасити вироби чимось жовтим чи оранжевим – мармеладом, цитрусовими цукатами.

Ванільні капкейки

Ванільні кексики відрізняються ніжним тонким ароматом. Вони чудово підходять для кави і неодмінно порадують як ласуна, так і просто любителя смачної випічки.

Щоб спекти такі маффіни, вам знадобляться:

  • борошно - 150 гр;
  • цукор – 150 гр;
  • яйця – 3 штуки;
  • вершкове масло - 100 гр.;
  • молоко – 400 мл.;
  • ванілін ‒ 2 чайні ложки;
  • розпушувач тесту ‒ 2 чайні ложки;
  • сіль.

Для надання більш яскравого ванільного аромату іноді прагнуть додати більше ваніліну. Робити ми це рекомендуємо дуже та дуже обережно, інакше можна отримати небажану гіркоту.

Етапи приготування виглядають так:

  1. Включаємо духовку, тому що тісто приготуємо швидко.
  2. Добре збиваємо міксером вершкове масло з цукром до отримання однорідної маси.
  3. Додаємо яйця, продовжуємо збивати.
  4. Потроху, продовжуючи процес змішування, додавайте борошно, розпушувач, ванілін та трохи солі.
  5. Після того, як все добре змішається, додайте не холодне молоко і збивайте до отримання однорідної маси.
  6. Розміщуйте масу в форми і ставте в духовку на півгодини при 180 градусах.

Ванільні кекси будуть ще смачнішими, якщо присмачити їх кондитерськими та кулінарними вершками ‒ це підкреслить їх аромат та й загалом додасть зовнішньої витонченості. Зверху вершки можна прикрасити ягодами, тертим шоколадом, корицею.

Капкейки з рідкою начинкою

Щоб приготувати такі маффіни, потрібні вже певні кулінарні навички, однак це все одно так складно, як може здатися на перший погляд. При цьому такі вироби здатні догодити смаку навіть самого розпещеного ласуна!

Рецепт капкейків з начинкою включає такі складові:

В залежності від того, який наповнювач буде обрано, можна додати ванілін або какао. Так, наприклад, для кексів з шоколадною начинкою, очевидно, доречно буде надати відповідного смаку і самому тесту.

Виконувати етапи приготування слід вкрай уважно, щоб начинка виявилася там де і має бути – в середині кексу, а не на деку.

  1. Розтопіть трохи менше половини цукру, пачку вершкового масла та наповнювач у ємності, отримавши однорідну масу.
  2. Міксером збийте яйця та залишок цукру.
  3. З'єднайте масу з пункту 1 з масою з пункту 2 і ретельно їх перемішайте.
  4. Розділіть тісто за формами і рівно на півгодини поставте його у духовку.

Тісто має взятися по краях, залишивши в центрі вологу солодку масу.

Прикраса капкейків

Зрозуміло, капкейки – це не лише про смак, а й про зовнішній вигляд. Кого ми обманюємо – усі хочуть фотогенічний кексик, щоб було приємно його їсти самому та поділитися фотографією свого десерту з друзями у соціальних мережах. Тому прийомів, як прикрасити цей виріб, є чимало. Але головне – не переборщити.

Перше що вам знадобиться – кондитерський мішок. Одноразовий вибрати або багаторазовий – питання зручності. Частіше використовують одноразові, тому що їх не потрібно потім відмивати від липкого і в'язкого тіста. Однак бережіть використовувати саморобні рукави! Мало того, що до них не можна прикріпити насадку (про які нижче), так ще й не рівна година пакет або папір просто порвуться і всі ваші праці підуть нанівець.

Насадки на капкейки

Насадки для кондитерських пістолетів – це невеликі штампування, які надягають на вихідний отвір інструменту. Варто зазначити, що для тіста вони використовуються рідше, ніж для крему.

Зазвичай вони виконані у формі зірочок з різною кількістю граней. Чим щільніше тісто, тим більш фігурним у результаті може вийти мафін.

Також є звужуючий тип насадок. Їх використовують, щоб самостійно надати виробу потрібну форму вручну. Таким способом можна розписати кондитерський виріб як завгодно і отримати справжній витвір мистецтва! За зрозумілих причин застосовують такі наконечники переважно для крему, а не для тіста.

На ринку також можна знайти плоскі насадки. З їх допомогою можна красиво укласти тісто або крем, надавши виробу цікавого вигляду.

Для прикраси кремами застосовують також насадку у вигляді душової лійки. Вона чудово підходить для покриття виробу красивим візерунком із тонких ліній. При цьому нічого не потече і маса добре триматиметься на кексі.

 

Інші прикраси

Зрозуміло, не кремом і єдиним шоколадом можна прикрасити мафін. Для цих цілей на ринку існує безліч різних пристроїв:

  • Фрукти та горіхи.

Натуральні присипки завжди були найбажанішим доповненням до кексів. До них відносяться подрібнені або цілісні горіхи (волоські, мигдаль, кешью та ін.), курага, чорнослив, мак, насіння, кунжут, цукати, коктейльна вишня, часточки полуниці і все-все, що може спасти на думку і що буде красиво доповнювати виріб.

Сюди відносяться різні топінги, креми, айсинги, глазур та інші суміші, якими можна покрити мафін, не тільки прикрасивши його, але й доповнивши смак. Виробники пропонують вже готові суміші для різних тортів, паски, пирогів і в тому числі для шоколадних, ванільних або класичних мафінів.

  • Фігурні прикраси.

Для реалізації різних дизайнерських задумів, а також святкових потреб існують спеціальні прикраси. Зазвичай це виконані з глазурі, шоколаду або карамелі квіточки, завитки, цифри, ґудзички, маленькі коржики у вигляді звірят чи сердець тощо. Зробити їх самостійно досить складно, тому що потрібна спеціальна форма, тому простіше купити готові.

  • Кондитерські присипки.

Сюди відноситься, наприклад, різнокольорова присипка з цукрової глазурі різної форми, настільки популярна на нашому ринку. Також не можна не згадати кандурин – чудову блискучу суміш, яка робить просто гарний капкейк справжнім предметом розкоші. Особливо витончено виглядає золотий кандурин на шоколадному маффіні – око не відірвати.

Завдяки такому широкому вибору різних прикрас кожен капкейк може стати єдиним у своєму роді, немов витвір мистецтва, і подарувати унікальний гастрономічний досвід.

Особливості приготування капкейків

Ми обговорили найпопулярніші способи випічки найсмачніших маффінів. Але як навчитися самому вимірювати пропорції, уникаючи постійної готування за рецептами і в чому їх каверза?

Насправді проблеми в тому, щоб постійно готувати за рецептами немає. Існує інший момент. Вони складаються такими самими людьми, як і ви. Вони також купують продукти, змішують їх, запікають у духовці та отримують відповідний результат. Однак вийде так само у вас – питання неоднозначне. Багато залежить від розміру та якості яєць, сорту та помелу борошна, марки розпушувача, солодощі цукру, якості масла врешті-решт.

Крім того, у всіх в будинку стоять різні міксери і те, як вдасться змішати інгредієнти цього разу, вдасться дізнатися тільки зробивши це. Та й духові шафи зовсім неоднакові – 30 хвилин для одних не те саме, що 30 хвилин для інших при однаковій температурі.

Також, обираючи рецепти в інтернеті, ви зіткнетеся з тим, що у більшості інгредієнтів вказано не в грамах, а в склянках. Це з одного боку і зручніше, а з іншого боку – ні, адже не всі ємності однакові. Тільки автору відомо використав він склянку на 180, 200, 250 мл. Найчастіше мається на увазі саме склянка обсягом 200 мілілітрів, але покладатися на випадок складно.

Не забувайте про такий важливий компонент, як формочки для капкейків. Найчастіше ми бачимо, як використовують одноразові паперові кошики. Це дійсно досить зручно, тому що кекси в таких виробах простіше їсти і переносити, що особливо актуально для кав'ярень та продаж у кондитерських магазинах. До того ж різноманітність їхнього дизайну дозволяє цікавим чином компонувати такі формочки з присипками та кремом.

Силіконові формочки є другим за популярністю. Явним їх недоліком є ​​те, що буде потрібно багато масла, щоб змастити форму так, щоб кекс добре відходив від виробу, а зайвий рослинний жир вплине на смакові якості та запах десерту. Але якщо вас такий варіант влаштовує, чому б і ні?

Крем для капкейків ‒ рецепт

Щоб мафін виходив особливо смачним, неодмінно варто присмачити його кремом. Купити готовий не завжди є можливість, та й часом хочеться випробувати себе в справі його приготування. Тому ось вам рецепт найпростішого універсального вершкового крему, який відмінно підійде до будь-якого мафіну.

Щоб приготувати крем на кекси, нам знадобиться:

  • вершки ‒ 180 мл;
  • натуральний йогурт – 200 мл;
  • цукор до смаку.

Все це слід збити міксером до однорідної маси. Кількість цукру, що додається, залежить від солодощі самого тіста, наявності його в йогурті і, власне, вашого смаку. Цей крем є основою і в нього можна додавати будь-які сиропи та топінги, які вам подобаються.

Рецепт спеціальних капкейків у домашніх умовах

Якщо ж базові рецепти маффінів вас не влаштовують, то можете спробувати щось цікавіше. Результат буде куди незвичайніший, а смак – екстравагантний.

Творожні кекси з апельсиновою цедрою

Сир чудово дружить з борошном. Вироби з сирного тіста мають більш щільний смак, добре засвоюються, мають високу поживну цінність. Єдиний недолік – дуже швидко з'їдаються!

Для них вам знадобиться:

  • середнього розміру апельсин;
  • борошно ‒ 600 гр;
  • сир ‒ 200 гр;
  • яйця ‒ 3 шт.;
  • цукор – 350—400 грам;
  • ванілін до смаку;
  • вершкове масло ‒ 100 гр;
  • молоко – 150 мл;
  • розпушувач тіста ‒ 10 гр;
  • сіль;
  • сода.

Пропустіть апельсинову цедру через тертку. Всі складові страви крім борошна помістіть в ємність і збийте блендером до однорідної маси. Продовжуйте збовтувати, потроху додаючи борошно. Тісто, що вийшло в результаті, добре замісіть і розподіліть у формочки. Готові кексики буде прикрасити кремом і часточками свіжої полуниці.

Червоні капкейки з вершковим кремом

Насиченого кольору та смаку десерт, який поєднує в собі ваніль та шоколад. Просто рай ласуна!

 

 

Для кексів нам знадобляться:

  • 150 гр борошна;
  • 120 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 50 гр вершкового масла;
  • 150 г цукрового піску;
  • чайна ложка оцту;
  • ванілін до смаку;
  • 10 г какао;
  • пів чайної ложки солі;
  • 2 столові ложки харчового барвника червоного кольору;
  • 5 г розпушувача тесту.

Для крему:

  • 200 г вершкового сиру;
  • 50 г олії;
  • ванілін;
  • 100 г цукрової пудри.

Доведіть всі інгредієнти до кімнатної температури, щоб вони якнайкраще змішувалися. Окремо змішайте оцет з молоком і дайте настоятися, а поки збийте олію з цукром, яйцем і ваніліном.

Коли маса буде однорідною, додайте сюди сіль, какао та барвник, перемішуйте до однорідності, після чого починайте додавати борошно та розпушувач, молоко. Збивайте тісто до однорідності. Крем робиться просто ‒ просто збийте всі інгредієнти.

Під час заповнення форм для кексів пам'ятайте, що воно сильно підніметься, так що залиште приблизно палець до верху. Випікайте півгодини за 180 градусів.

Полийте кекси, що трохи охолонули, готовим кремом і дайте йому добре застигнути. Ті, хто пробував, стверджують, що найкраще цей десерт смакує холодним.

Кекси з кукурудзяного борошна

Особливістю цих кексів є кукурудзяне борошно. Воно більш щільне, ніж пшеничне, тому відмінно підходить для будь-яких начинок, які можна поміщати всередину вручну або закачувати через кондитерський шприц. Корочка, що утворилася, не дає рідині витікати з десерту.

Нам знадобиться:

  • 170 г кукурудзяного борошна;
  • 150 г вершкового масла;
  • 150 г цукрового піску;
  • 3 яйця;
  • сіль;
  • сода;
  • олія.

Спочатку краще розчинити цукор у вершковому маслі, після чого додати в суміш борошно з содою і добре збити. У змащені форми укладаємо тісто. Якщо є бажання, можна помістити всередину шматочок шоколаду, згущене молоко або джем - дуже малоймовірно, що вони випливуть з виробу.

Готуємо крем для капкейків, який тримає форму

Щоб прикрасити капкейки та надати їм смаку, створюється крем. Через невеликий розмір самого виробу дуже важливо, щоб помадка не стікала і відмінно тримала форму. Тому обов'язково запишіть рецепт такого універсального крему.

Беремо велику ємність і кладемо туди олію, сир, кондитерський сироп, ганаш або начинку відповідно до її насиченості та солодощі та цукру. Ретельно все збиваємо міксером до однорідної маси. Наносити крем потрібно на відсуджені готові маффіни, прикрасити листочками м'яти, сушеними ягодами або горіхами, після чого помістити в холодильник на півгодини. Такий крем добре триматиметься на виробі, завдяки чому їх можна обмотувати харчовою плівкою, транспортувати в коробці, наприклад, на подарунок.

Найголовніше – не бійтеся експериментів! Капкейки дають дуже широкий простір для фантазії, щоб цим нехтувати. Тому використовуйте цю можливість сповна, дивуючи себе та своїх близьких унікальними шедеврами кондитерської справи.

Інгредієнти
-
+
Борошно пшеничне
150 г
Цукор
150 г
Молоко
100 г
Масло вершкове
200 г
Розпушувач
15 г
Какао
15 г
Борошно пшеничне
Цукор
Цукор білий, 1250 г

Цукор білий, 1250 г

КОД 8632

57.00 грн

Розпушувач
Какао
Какао, 200 г

Какао, 200 г

КОД 5669

125.00 грн

Какао Голландське MOKATE, 200 г

Какао Голландське MOKATE, 200 г

КОД 6517

112.00 грн

Немає в наявності

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...