Виробники посуду для випікання все частіше використовують силікон. На ринку можна знайти різноманітні форми для кексів, лопатки, формочки для морозива, килимки для розкочування тіста. Вибір різноманітний і підкорює господинь своїм приємним зовнішнім виглядом, а також легкістю у догляді.
Питання безпеки підручних матеріалів досить популярне. Вибрати якісний при цьому екологічний посуд досить складно. Силікон багато хто вважає абсолютно безпечним матеріалом, який не несе негативних наслідків і має низку переваг.
Що таке силікон?
Силікон зайняв особливе місце на кухні людей, проте далеко не всі знають, що він є і які особливості має. Матеріал є синтетичним полімером, який можна отримати при додаванні кремнію кисню або вуглецю. Силікон може зустрічатися не тільки у звичній для людини формі, але також рідкій та гелеподібній. Його часто використовують у медичній сфері, де він вважається цілком нешкідливим.
Зараз матеріал широко використовується для створення посуду. Говорити про його безпеку досить складно. Дослідження на тему його шкідливості/нешкідливості не було проведено, що змушує кілька разів подумати про його використання в домашніх умовах.
Небезпека силікону: що потрібно знати
Рекламні компанії переконують усіх довкола, що силіконові вироби повністю безпечні та мають лише переваги. Однак, якщо заглибитись у це питання глибше, можна дізнатися багато нового.
Для тих, кого цікавить питання здоров'я та важлива безпека посуду, рекомендується докладніше дізнатися про вибрані вироби.
Говорячи про силікон, варто відразу помітити, що він може нести потенційні небезпеки, серед яких:
- поява неприємного запаху від посуду під впливом високих температур;
- у силіконах низької якості часто використовують небезпечні наповнювачі, які можуть завдавати шкоди здоров'ю;
- відбувається вилуговування різних речовин у їжу при нагріванні.
Слід ще раз помітити, що ці небезпеки не доведені й можуть відбуватися тільки при високих температурах. При цьому силікон зручний для готування, має антипригарний ефект, а також не дає їжі прилипнути до поверхні.
Користуватися силіконовим посудом чи ні — питання індивідуальне, кожна господиня має самостійно ухвалити для себе рішення.
Як використовувати безпечно силіконовий посуд?
Багато хто вважає, що доки не було проведено досліджень з безпеки використання силіконового посуду при високих температурах, краще обмежити його застосування в таких умовах. Як альтернативний варіант, можна зберігати у виробах продукти у морозильнику та холодильнику. Цей варіант буде безпечнішим і точно не принесе жодної шкоди здоров'ю.
Прийнявши рішення використовувати все-таки силіконові формочки для випічки, варто вибирати лише якісні вироби. Силікон не повинен містити шкідливих добавок, тоді процес приготування буде безпечним.