UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Чи шкідливі харчові барвники?

Чи шкідливі харчові барвники?

При виборі кулінарних та кондитерських продуктів насамперед звертають увагу на їхній привабливий зовнішній вигляд, яскраве забарвлення. З давніх-давен кулінари та кондитери користувалися методом фарбування для надання своєї продукції красивого оформлення. Але тоді йшлося виключно про натуральні барвники, що виготовляються з природних речовин.

Наприклад, ще давні греки отримували чорний колір із чорнила каракатиць, а помаранчевий – з куркуми. Але сьогодні все частіше чаша терезів схиляється до використання харчових синтетичних барвників. Вони мають більшу різноманітність, яскравішу палітру колірних відтінків. Але зі зростанням армії шанувальників здорового харчування все частіше порушується питання, наскільки безпечними для здоров'я є харчові барвники, які використовуються у виробництві:

  • кондитерських виробів;

  • молочної продукції;

  • соусів;

  • морозива та інших популярних у дітей та дорослих продуктів харчування.

Наша стаття допоможе розібратися у цьому питанні.

Які види барвників використовуються у харчовій промисловості

Ці додаткові інгредієнти, які активно використовуються кулінарами та кондитерами, щоб надати бажаний колір стравам, бувають двох видів – натуральні та синтетичні. Для першого типу використовують лише природні компоненти. Вони нешкідливі для здоров'я та навіть корисні. Багато природних барвників допомагають підвищити харчову цінність забарвленого ними продукту, оскільки містять корисні речовини, мають біологічну активність.

Синтетичні барвники відносяться до категорії штучних органічних сполук, що не зустрічаються у природі. Зазвичай їх виробляють у формі порошків чи гранул. Перед використанням речовину необхідно розчинити у воді. Синтетичні барвники можна додавати в гель або цукрову пасту для виготовлення харчових олівців.

На відміну від натуральних, синтетичні барвники не мають смаку. До їхнього складу не входять вітаміни та інші корисні речовини, вони біологічно неактивні. Жодної користі, крім зміни кольору продукту, від синтетичних барвників немає. Але й шкоди здоров'ю вони не завдають, якщо підготовлені з дотриманням усіх вимог технологій виробництва та зберігаються належним чином.

У споживачів може виникнути питання, чому ж виробники перевагу надають синтетичним, а не натуральним речовинам. Пояснюється це дуже просто:

  • по-перше, їх простіше виробляти, використовувати та зберігати;

  • по-друге, вони дешевші у виробництві та реалізації;

  • по-третє, продукти виходять яскравіших кольорів.

Особливо насиченими виходять кольори під час використання гелевих барвників. До того ж, вироблені штучним способом речовини можна комбінувати, щоб отримати потрібний відтінок.

Відмінності між натуральними та синтетичними харчовими барвниками

Природною сировиною для отримання натуральних барвників є плоди, листя, ягоди та коренеплоди певних видів рослин. Наприклад:

  • яскраво-жовтий колір природного барвника одержують із кореня куркуми (продукт має маркування Е100);

  • помаранчевий відтінок – з моркви (Е160а);

  • червоний – з екстракту паприки (Е160с);

  • бурякові відтінки – з однойменного коренеплоду (Е162).

Це лише основні пігменти. Насправді їх значно більше. Загальним недоліком всіх цих речовин є слабо виражені барвники. Для більшого ефекту їх нерідко піддають хімічній обробці. При цьому продукт втрачає свої корисні властивості. Виходить до певної міри замкнене коло: можна використовувати корисні, але неяскраві барвники або підвищити їхній рівень яскравості, але при цьому звести до нуля корисні властивості.

Для промислового виробництва найчастіше вибирають барвники, що складаються з ненатуральних компонентів. Їх легше і виготовляти, і використовувати. Речовини дуже ефективні, привабливі, яскраві та насичені, а коштують набагато менше природних речовин. Головне – правильно вибрати виробника та уважно читати склад. Якщо вам необхідний жовтий водний розчин, слід використовувати фарбник з маркуванням E104, червоний – E122, 124, 129, помаранчевий – E110, відтінки синього та блакитного – E131, 132, 133, а зеленого – E142.

Потенційно небезпечні барвники

У Європейському співтоваристві будь-які присутні в продуктах харчові добавки прийняти позначати буквою E. Наступні в індексі числа, що починаються на 1 (E100-E199), відповідають барвникам, натуральним або синтетичним. Всі вироби, що входять до другої групи, несуть небезпеку для людей з бронхіальною астмою та алергічними захворюваннями.

Але навіть якщо ви не маєте проблем зі здоров'ям, передозування може спричинити порушення травлення, виникнення алергічних реакцій та інших серйозних проблем зі здоров'ям. Потенційну небезпеку несе у собі регулярне споживання продуктів із барвниками відтінків:

  • жовтого E104-106, 110 (шкірні захворювання, пухлини, астма);

  • зеленого E142, 143 (мутація внутрішніх органів, онкологічні захворювання);

  • синього E130, 131 (проблеми ШКТ, дерматити, розвиток онкології);

  • помаранчевого E111, 121 (виникнення новоутворень у сечостатевій системі);

  • червоного E122, 125, 128, 129 (зниження концентрації, гіперактивність, захворювання органів шлунково-кишкового тракту, поява злоякісних пухлин).

Але не слід надмірно «старатися» у вживанні продуктів навіть із відсутніми в цьому списку барвниками. Є також деякі види цього виду харчових добавок, що спричиняють індивідуальну непереносність.

Небезпечні барвники та їх вплив організм людини

Є чотири види барвників, які становлять реальну небезпеку здоров'ю людини. Незважаючи на це, їх чомусь продовжують використовувати у харчовій промисловості. До таких добавок відносяться:

  • тартразин (E102);

  • діоксид титану (E171);

  • понсо (E124);

  • амарант (E123).

У жодному разі не купуйте і не вживайте продукцію, якщо на упаковці є інформація про наявність цих харчових добавок.

Як використовувати барвники для їжі без шкоди

Щоб отримати естетичну та смакову насолоду від різних продуктів харчування, до складу яких входять харчові добавки-барвники, треба:

  • по-перше, уважно читати інформацію на етикетці;

  • по-друге, не забувати про помірність споживання.

 

Для самостійного приготування кондитерських виробів можна замовити барвники для шоколаду та інших продуктів, харчові олівці, різні види кондитерської сировини та інвентарю в інтернет-магазині «Тортіно». Ми пропонуємо своїм клієнтам за привабливою ціною лише якісну безпечну продукцію відомих вітчизняних та зарубіжних виробників.

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...