Будь-яка господиня знає, що смачні пироги – це не тільки тісто та начинка. Щоб пиріжок був гарний, рум'яний, апетитний, слід його добре змастити. Тим більше, що блискуче глазування може бути ще й дуже смачним, що додасть балів готовій страві. Розберімося, чим змастити випічку для найкращого смаку і зовнішнього вигляду.
Навіщо змащують випічку
На картинках, у книжках з рецептами ми завжди бачимо лише рум'яні пиріжки. Зрозуміло, вони виглядають більш виграшно у порівнянні з тими, які не змащуються і якщо вибирати з двох запропонованих, то людина зі стовідсотковою ймовірністю обере першу. Адже їжа – це не лише про смак, а й про зовнішній вигляд. Хорошій господині не захочеться ставити на стіл бліді булочки та пиріжки, та й випікання таких на продаж приречено на провал.
Звичайно змащування може вплинути на смак, але мінімально. Великі любителі скоринки нізащо не відмовлять собі в задоволенні похрумтіти цими ласощами. В іншому ж це лише невелика умовність без якої цілком можна обійтися.
До або після?
Момент, коли краще змащувати пиріжки, є досить умовним, важливіше, чим змазати пиріжки. Господині з успіхом роблять це на початку, середині та наприкінці процесу. Тут все швидше залежить від типу виробу, духовки, часу приготування, кількості мастила. В принципі, чим раніше і рясніше помазати тісто, тим щільнішою і рум'яною буде кірка. При випіканні деяких булочок це доречно, але при випіканні пирогів або хліба ‒ не завжди.
Якщо у вас ще немає великого досвіду створення випічки або ви не знаєте як поведеться нова духова шафа, рекомендуємо обмазувати тісто в другій половині процесу запікання. Залежно від отриманого результату ви зможете регулювати цей процес у майбутньому і змащувати здобу раніше, пізніше, ще дужче або скромніше. Суто питання смаку! Найкраще записувати свої дії для кожної страви, щоб потім не забути.
Змащування пиріжків перед запіканням
Яскраві глянсові пиріжки, як з картинки з щільною рум'яною кіркою, вийдуть, якщо їх гарненько змастити перед тим, як ставити в духовку. Суміш потрібно наносити на сире тісто рівномірно та з усіх боків. Найпростіший приклад того, чим змастити пиріжки перед запіканням:
- Відокремлюємо білок від жовтка та використовуємо білок. Збиваємо його і змащуємо тісто піною, що вийшла.
- Збиваємо яйце цілком. Глянець буде такий самий, але ось рум'ян стане менше.
- У збиту суміш додаємо трохи вершкового масла|мастила|. Це зробить тісто м'якшим і ароматнішим.
Дуже важливо не переборщити з кількістю мастила, інакше її шар не вбереться в тісто весь і його залишки потріскаються як автомобільний лак, зіпсувавши зовнішній вигляд булочки.
Надання блиску готовим пиріжкам
Якщо з якоїсь причини пиріжки вийшли не блискучими, а вам цього дуже хотілося, тобто кілька прийомів, які нададуть навіть готовим або майже готовим хлібобулочним виробам гарний зовнішній вигляд.
- Злегка підігрійте молоко і нанесіть його на тісто, якщо кірка вийшла занадто щільною та грубою. Це її пом'якшить і надасть блиску.
- Якщо це не допомагає, то нанесіть вершкове масло. Це також додасть смаку та аромату виробу.
- Також можна зробити глазурування, розтопивши у воді чи молоці трохи цукру чи меду. Після нанесення та висихання ця суміш створить блискучу солодку кірку. Можна скористатися і спеціальними цукровими сиропами, які продаються в магазинах.
- Якщо тип страви не передбачає використання цукру або олії, можна змастити кірку простою водою і дати постояти в теплій духовці. Такий прийом також забезпечить хоч і не глянсову, але виразну апетитну скоринку.
Багато чого, як ви знаєте, залежить від того, чи випікаєте ви пиріжки, булочки, хліб і т.п. Спробуйте різні варіанти і дивіться який вам подобається найбільше.
Як правильно наносити суміш
Щоб ваші ароматні булочки були гарні та рум'яні, їх треба змащувати. Але як саме це робити?
Щоб тісто вийшло рівномірним та гладким, досвідчені пекарі рекомендують наносити суміш дуже акуратно, ледве торкаючись його поверхні. Це дуже важливо, тому що якщо верхній шар деформується, це сильно вплине на кінцевий зовнішній вигляд продукту.
Щоб на блюді не було патьоків і розлучень, рекомендується наносити суміш пензликом одним рухом знизу вгору. Таким чином ви максимально запобігтиме неоднорідності покриття.
Наносити яйце, масло та іншу глазур рекомендується силіконовим кондитерським пензлем. Це дуже зручно, тому що він не злипається, не дряпає тісто, рівномірно розподіляє суміш по всій поверхні, легко миється і не линяє. Якщо під рукою такого пензлика не виявилося, можна взяти шматочок м'якої тканини або серветки і нанести суміш з її допомогою. Головне, щоб на тесті потім не залишилися нитки або папір.
Як ми вже згадували вище, слід суміш наносити виключно тонким шаром. По-перше, товсте покриття не вбереться в тісто і потріскається, по-друге, воно почне стікати з боків виробу, утворюючи патьоки і пригоряючи на деку, по-третє, мастило має доповнювати смак здоби, а не замінювати його.
Наскільки рум'яним вийде виріб також залежить від того, за якої температури випікається продукт. Найяскравіші і щільні кірки утворюються за нормальної температури 200—220 градусів. Чим жар у печі нижче, тим блідішою, але м'якою вийде поверхня.
Чим змастити пироги та булочки перед випічкою, щоб були рум'яні
Чим найкраще змащувати поверхню тіста, щоб воно вийшло саме таким, яким хоче бачити його господиня? Варіантів багато, і ми обговоримо їх усі, а також детальніше розберемо вже згадані.
Яйця
Найпопулярніший спосіб – змастити тісто білком, жовтком або цільним збитим яйцем. Цей продукт, напевно, є в будь-якому холодильнику. Великою його перевагою є те, що практично неможливо таку суміш спалити в духовці. На відміну від цукру, який при постійному впливі високих температур може повестися по-різному, поведінка яйця є передбачуваною.
Білок у цьому випадку відповідає за рум'яність тіста, жовток – за глянець. Зазвичай господині використовують їх у пропорції приблизно 1 до 3, беручи один жовток до білка із трьох яєць. Але у кожного у цьому плані свій улюблений рецепт.
Також яйця популярні ще й тому, що їх можна змішувати з іншими продуктами: молоком, сметаною, цукром, олією тощо. Завдяки цьому можна створювати солодку та ароматну скоринку, що особливо актуально, якщо ви випікаєте булочки з начинкою типу фруктового пюре, варення або згущеного молока.
Найкраще, як показує практика, виявляє себе яскравий жовтогарячий жовток. Саме він дасть той рум'янець, який вам потрібний. Якщо жовток занадто блідий, то краще злегка збільшити його кількість щодо зазначеного в рецепті (півтора замість одного). Яскраві жовтки найчастіше зустрічаються в домашніх яйцях, тому віддавайте перевагу саме їм.
До речі, не рекомендується змащувати яйцем листкове тісто перед випіканням. Найчастіше воно після цієї процедури не піднімається у процесі приготування. Щоб запобігти цьому, яйце має бути змішане з маслом, молоком.
Суміш з яйця та олії
Часто збите яйце змішують із олією. Іноді використовують рослинну, але це не дуже виправдано, тому що вона погано розчиняється і більше підходить для промазування листа або харчового пергаменту для запікання. Найчастіше йдеться саме про вершкове масло. Така суміш добре вбирається в поверхню тіста і допомагає отримати щільну, хрумку, дуже рум'яну скоринку.
Зрозуміло, дуже важливо не перестаратися з олією. Достатньо однієї столової ложки розтопленої олії на одне яйце + 1-2 столові ложки води. Якщо додати більше, суміш вийде густою і в'язкою, її буде складно нанести на хлібобулочний виріб і в процесі готування утворюються патьоки і навіть тріщини.
Сметана
Сметана є досить неочевидним варіантом для змащування. Як правило, самостійно сметану не використовують. Її застосовують з борошном, вершковим маслом, цукром у різних пропорціях, створюючи таким чином глазур. Сметанна глазур є натуральною і відносно дієтичною, тому для солодких булочок це відмінний варіант.
Рецепт глазурі зі сметани приблизно наступний:
- 3 столові ложки сметани;
- 40—50 г вершкового масла;
- 1 столова ложка цукру без гірки.
Цією сумішшю змащується тісто і вирушає до духовки. Дуже важливо використовувати тільки якісну сметану, а не сметанний продукт, інакше покриття вийде нерівномірним та тісто може відволожитися.
Майонез
Для несолодких страв чудово підійде панування з майонезного соусу. По суті це та ж суміш рослинної олії та яйця. Однак слід розуміти, що представлені в магазині соуси складаються багато в чому з крохмалю та загусників, тому як вони поведуться при випіканні нікому не відомо. Для випікання використовуйте домашній майонез або перевірену якісну продукцію.
Найкраще промазувати майонезом пироги з рибою або м'ясом, а також овочеві запіканки, піцу, кальцоне.
Молоко
Молоко чудово пом'якшує надмірно тверду скоринку, тому з його допомогою можна врятувати продукт, якщо він перестояв у духовці. Однак із молока виходить також і непогана легка глазур. Для цього дістаньте пиріжки з печі за кілька хвилин до готовності і змастіть трохи молочком, після чого помістіть знову в духовку. Вийде рум'яна скоринка, яка неодмінно викличе апетит. Також у молоці можна розвести трохи цукру або меду – кірка вийде більш блискучою та смачною.
Зрозуміло перед нанесенням молока на тісто слід підігріти рідину. Холодне молочко може призвести до того, що тісто візьметься і його не вбере.
Особливо часто молоком змащують тісто із грубих сортів борошна, щоб надати йому м'якості.
Міцний солодкий чай або заварка
Завдяки цьому способу, випічка вийде дуже рум'яна та красива. Чай і сам є барвником, тому відмінно ляже по всій поверхні булочки і надасть їй рівномірний колір. Від кількості цукру в рідині залежатиме те, наскільки блискучим буде тісто. Сама по собі заварка глянцю тесту не дає.
Щоб отримати заварку потрібної консистенції, візьміть ту кількість чаю, яку зазвичай використовують на один чайничок, на 100 мілілітрів води і додайте від двох до п'яти ложок цукру. Силіконовим пензликом, зрозуміло, змащувати буде не дуже зручно, тому краще використовувати серветку, шматочок тканини або взагалі наносити рідину безпосередньо чайним пакетиком.
Багато людей додають ложку борошна в готову заварку. Виходить в'язка рідина, яка надає готовому виробу рівномірного матового відтінку.
Тепла вода
Нагріта вода відмінно пом'якшує надмірно тверду скоринку. Хороший і простий варіант, якщо булочки виявилися трохи пересушеними. Якщо додати у воду цукор, можна надати також глянсовий блиск поверхні тесту. Якщо у вас є газована вода в холодильнику – використовуйте його! Головне не переборщити.
Рослинна олія
Щоб отримати рум'яну, щільну, смачну скоринку, слід акуратно змастити поверхню тіста соняшниковою, кукурудзяною, лляною, оливковою олією. Таким чином ви практично виключаєте можливість того, що виріб підгорить. Корка при цьому не буде хрусткою, якщо її додатково не змастити глазур'ю в кінці приготування.
Через свою щільність масло досить важко розмішати з іншими інгредієнтами, але й саме по собі воно відмінно виконує поставлені завдання. Наприклад, воно незамінне при готуванні листкового тіста, яке саме по собі трохи сухувате. Саме рослинне масло допоможе утримати в ньому вологу і запобігти пересушуванню скоринки.
Вершкове масло
Ароматне та універсальне мастило, яке чудово лягає на тісто і робить скоринку однорідною, рум'яною, а самі хлібобулочні вироби – м'якими. Якщо йдеться про здобні пироги, їх слід змащувати в готовому вигляді відразу з духовки або за кілька хвилин до їх готовності. В останньому випадку можна додавати в розтоплену олію різні спеції:
- корицю;
- гвоздику;
- кардамон;
- ваніль;
- бадьян;
- мускатний горіх;
- цитрусову цедру;
- імбір тощо.
Перебуваючи в маслі, приправи добре розкривають себе, не підгоряючи на відкритому жарі, надаючи булочкам і пирогам особливий аромат і смак.
Маргарин
Змащувати маргарином тісто перед приготуванням варто на свій страх і ризик. В цілому він не призначений для цього, крім випадків, коли це зазначено у рецепті. Тісто покрите маргарином може розповзтися, пригоріти, висохнути. Якщо іншого варіанта немає, то змащуйте тісто маргарином акуратно і робіть це приблизно в середині процесу запікання. Також використовуйте якісний м'який маргарин.
Борошно
Розведене з водою, маслом, яйцем борошно чудово показує себе при створенні рум'яної рівномірної текстури тесту. Її рекомендується тримати під рукою, якщо не впевнені в рецепті або духовці. У разі чого борошно допоможе врятувати скоринку, що невдало вийшла.
Також чудовою ідеєю буде трохи притрусити поверхню готової страви борошном. Це надасть виробу дуже апетитного вигляду. Особливо вигідно такий прийом виглядає, якщо білим борошном посипають житній хліб або булочки з дуже рум'яною скоринкою.
Універсального мастила, яке було б краще за інших, немає. Її варто використовувати виходячи з типу страви та бажаного результату. У будь-якому випадку всі ці продукти є досить поширеними і на будь-якій кухні вони практично завжди є.
Чим змащувати булочки та пироги після випічки щоб блищали
Як забезпечити рум'яну та хрумку скоринку тесту ми розібралися. Однак багато господинь знають, що існує ще безліч цікавих варіантів того, як створити гарний зовнішній вигляд страви, крім тих, що ми згадали. Вони не тільки нададуть блиску готовим виробам, але й зроблять їх смачнішими та ароматнішими.
Медовий сироп
Мед – це солодкий, ароматний і, що важливо, натуральний засіб для забезпечення яскравого та красивого блиску поверхні тіста. Його важливою перевагою перед цукром є те, що він чудово топиться сам по собі і його не потрібно розводити у воді, тому його можна наносити на блюдо будь-якої миті готування і навіть після неї.
Наносіть медовий сироп відразу після того, як вийняли хлібобулочний виріб з духовки. Пам'ятайте, що мед дає досить яскраво виражений аромат, тому якщо любите використовувати спеції, то майте цей момент на увазі. Також не найкращою ідеєю буде його комбінувати з ваніллю – ці два компоненти взаємовиключають один одного.
Ягідні та фруктові сиропи
Можна як купити готові топінги-сиропи в магазині, так і легко зробити їх самому з будь-якого варення, яке завалялося у вашій коморі. Намагайтеся максимально відокремити фруктову частину від основної маси і, якщо вона вийшла зайво рідкою, трохи її випарувати. Отриманий сироп рівномірно наносите на готове гаряче блюдо.
Який сироп використовувати – справа смаку, проте краще віддавати перевагу світлому та густому варенню: персиковому, абрикосовому, яблучному. Якщо є бажання, то зверху можна додатково прикрасити шматочками м'якоті варення.
Цукровий сироп
Має перевагу перед медовим у тому плані, що добре вбирається в скоринку ‒ у деяких випадках це дуже доречно. Щоб його приготувати, вам знадобиться розтопити цукор з гарячою водою в пропорціях один до одного. За смаком можна додати сік, лікер чи вино тощо. Корочка, що вийшла, буде дуже солодкою, липкою і блискучою. Рай ласуни!
Оскільки до тесту, змащеного таким сиропом, буде прилипати практично все, можна посипати його горішками, родзинками, кунжутом, маком та іншими варіантами присипок.
Вершкове, топлене масло та рослинна олія
Вже після готовності змащують маслом чи олією найчастіше не дріжджове тісто, але винятки бувають. Підфарбоване маслом тісто вдячно його вбирає, завдяки чому виходить характерна, яскрава та блискуча скоринка. До того ж масло чи олія здатні пом'якшити тісто, якщо воно надмірно пересохло в процесі приготування.
Використання різних масел для тіста є досить умовною річчю. Це вимагає багато досвіду, а ідеальні результати виходять лише методом спроб і помилок, і навіть у досвідчених пекарів часто не виходить те, чого вони хотіли, адже в процес залучено безліч факторів: склад тіста, свіжість різних продуктів, тип і прогрітість духовки тощо. Головне — не боятися і пам'ятати, що зовнішній вигляд — не головне. Тим більше що існує безліч способів його виправити й надати апетитний зовнішній вигляд.
Щоб результат був максимально передбачуваним, рекомендуємо купувати всі продукти в одному місці на постійній основі. На tortino.com.ua розуміють це як ніхто інший і гарантують, що сьогодні ви отримаєте такий же товар, який отримали вчора й отримаєте завтра. На нашому сайті ви можете купити будь-які товари для своєї кухні:
- посуд та форми для випікання;
- кухонний інвентар;
- борошно;
- сировинна продукція;
- топінги, сиропи та пюре;
- барвники та ароматизатори;
- горіхи, насіння та сухофрукти;
- прикраси для кондитерських виробів та багато іншого.
Крім того, на сайті Tortino є зручний поділ за категоріями, завдяки якому ви зможете знайти товари під певне свято: Новий рік, Хелловін, 1 вересня, День вчителя тощо. Це суттєво заощаджує ваш час, адже вам не потрібно серфити весь сайт, щоб знайти все, що потрібно. Зручна форма замовлення та оплата при отриманні – все для зручності клієнта та його майбутніх кулінарних шедеврів.