UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login 0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

UA
RU

Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?

Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально апетитною і привабливою. Розвиток харчової промисловості дав змогу вирішити безліч кулінарних завдань, адже за допомогою добавок у майстрів з'явилася можливість надати класичним стравам і випічці нового смаку і зовнішнього вигляду. Особлива роль у кондитерському мистецтві відводиться харчовим барвникам.

Види барвників у харчовій промисловості

Весь асортимент доступних сучасним кулінарам і кондитерам барвників можна умовно розділити на групи, спираючись на критерії:

  • походження – натуральні та синтетичні;
  • форма випуску – рідина або порошок;
  • спосіб застосування;
  • безпечність (нешкідливі, умовно нешкідливі, небезпечні).

За походженням усі барвники можна представити у вигляді натуральних і штучних. До натуральних барвників відносять какао-порошок, соки ягід, зелені та овочів. Барвники з ягід, зелені та овочів отримують у домашніх умовах і використовують для приготування кремів, тіста, надання кольору холодним десертам, желе.

Сучасним кондитерам доступні барвники в різній формі. Найдоступнішими за ціною і найпростішими у використанні є сухі порошкові пігменти. Застосування цих барвників досить широке, але невелика колірна палітра робить їх менш затребуваними, ніж рідкі (водорозчинні або жиророзчинні) барвники.

Найвідомішими натуральними барвниками є соки буряка і моркви, сік шпинату, а також соки червоних ягід (вишні, полуниці, малини), куркума. Для фарбування деяких продуктів підходить настій із цибулиння цибулі, чай із квіток троянди каркаде і кава. Що стосується какао, то сам по собі порошок не є барвником, але його використання дає змогу надати стравам шоколадного кольору, відповідного смаку й аромату.

До натуральних барвників також відносять склади, отримані на підприємствах харчової промисловості шляхом перероблення натуральної сировини (листя, коренеплодів і ягід). Натуральні сполуки в харчових продуктів помічаються таким маркуванням:

  1. Е100. Під цим кодом мається на увазі куркумін, що надає продуктам жовтого кольору.
  2. Е 160 а. Це маркування вказує на вміст каротину, який добувають із соку моркви.
  3. Е 160 с. Цей код у складі продуктів свідчить про те, що при приготуванні використовувався екстракт червоної паприки
  4. Е 162. Наявність цього коду харчової добавки у складі продукту свідчить про використання під час виробництва пігментів, отриманих із буряка.

Штучні барвники в харчовій промисловості також маркуються із застосуванням буквено-числового коду. Далеко не всі барвники штучного походження є небезпечними для людини. Мінімум шкоди інгредієнти штучного походження принесуть за умови дотримання правил застосування і дозування.

Натуральні та синтетичні харчові барвники: недоліки та переваги

Вибір на користь натурального або штучного барвника може бути обумовлений безліччю причин. Так, натуральні барвники мають попит у людей, які уникають застосування штучних інгредієнтів у своєму раціоні через особисте переконання або наявність алергічних реакцій.

При цьому варто зазначити, що далеко не завжди можна обійтися натуральними компонентами. Основними недоліками застосування таких інгредієнтів є:

  1. Мала палітра. Використовуючи натуральні барвники з природних компонентів, буває досить складно домогтися яскравих фарб або отримати потрібні відтінки шляхом змішування.
  2. Смак і аромат. Соки, які використовуються для надання кольору десертам, глазурі, тісту можуть вплинути на смак готового продукту.
  3. Складність дозування. Використання натуральних барвників не підходить для створення десертів, у яких значущу роль має візуальне сприйняття.

На відміну від натуральних барвників, штучні барвники, створені хімічним шляхом, мають широку колірну гаму, добре компонуються один з одним для створення оригінального кольору, не впливають на смакові якості десертів і не змінюють їхній запах. Асортимент штучних барвників величезний, так само як і їхня форма випуску. Сьогодні не важко відшукати жиророзчинні та сухі фарби, а також купити харчові барвники у формі спрею.

Небезпечні барвники та їхній вплив на організм

Під час підбору барвників потрібно керуватися спеціальним переліком, якій дасть змогу мінімізувати ризики від використання небезпечних пігментів.

У списку потенційно небезпечних харчових добавок, за допомогою яких вдається забарвити продукти в яскраві тони та відтінки, значаться

  • Е102, Е104, Е107, Е105, Е106, Е110 (відтінки жовтого);
  • Е142, Е143 (відтінки зеленого);
  • Е130, Е131 (відтінки синього);
  • Е111, Е121 (відтінки помаранчевого);
  • Е122, Е123, Е125, Е128, Е129 (відтінки червоного).

Фахівці попереджають про те, що регулярне вживання продуктів, у складі яких присутні ці барвники, підвищує ризик розвитку:

  • онкологічних захворювань,
  • алергічних реакцій;
  • мутацій внутрішніх органів.

У переліку проблем, які спричиняються надмірною концентрацією в організмі шкідливих для людини хімічних речовин, називають астму та розвиток проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Купити якісні та безпечні барвники для шоколаду, сухі пігменти та фарби у формі спрею в Україні можна в магазині "Тортіно". Простий вибір у каталозі, професійна допомога консультантів і вигідні пропозиції для постійних і оптових клієнтів роблять магазин улюбленим у професійних кондитерів і початківців домашніх майстрів.

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2024: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2024: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...