Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально апетитною і привабливою. Розвиток харчової промисловості дав змогу вирішити безліч кулінарних завдань, адже за допомогою добавок у майстрів з'явилася можливість надати класичним стравам і випічці нового смаку і зовнішнього вигляду. Особлива роль у кондитерському мистецтві відводиться харчовим барвникам.
Види барвників у харчовій промисловості
Весь асортимент доступних сучасним кулінарам і кондитерам барвників можна умовно розділити на групи, спираючись на критерії:
- походження – натуральні та синтетичні;
- форма випуску – рідина або порошок;
- спосіб застосування;
- безпечність (нешкідливі, умовно нешкідливі, небезпечні).
За походженням усі барвники можна представити у вигляді натуральних і штучних. До натуральних барвників відносять какао-порошок, соки ягід, зелені та овочів. Барвники з ягід, зелені та овочів отримують у домашніх умовах і використовують для приготування кремів, тіста, надання кольору холодним десертам, желе.
Сучасним кондитерам доступні барвники в різній формі. Найдоступнішими за ціною і найпростішими у використанні є сухі порошкові пігменти. Застосування цих барвників досить широке, але невелика колірна палітра робить їх менш затребуваними, ніж рідкі (водорозчинні або жиророзчинні) барвники.
Найвідомішими натуральними барвниками є соки буряка і моркви, сік шпинату, а також соки червоних ягід (вишні, полуниці, малини), куркума. Для фарбування деяких продуктів підходить настій із цибулиння цибулі, чай із квіток троянди каркаде і кава. Що стосується какао, то сам по собі порошок не є барвником, але його використання дає змогу надати стравам шоколадного кольору, відповідного смаку й аромату.
До натуральних барвників також відносять склади, отримані на підприємствах харчової промисловості шляхом перероблення натуральної сировини (листя, коренеплодів і ягід). Натуральні сполуки в харчових продуктів помічаються таким маркуванням:
- Е100. Під цим кодом мається на увазі куркумін, що надає продуктам жовтого кольору.
- Е160а. Це маркування вказує на вміст каротину, який добувають із соку моркви.
- Е160с. Цей код у складі продуктів свідчить про те, що при приготуванні використовувався екстракт червоної паприки.
- Е162. Наявність цього коду харчової добавки у складі продукту свідчить про використання під час виробництва пігментів, отриманих із буряка.
Штучні барвники в харчовій промисловості також маркуються із застосуванням буквено-числового коду. Далеко не всі барвники штучного походження є небезпечними для людини. Мінімум шкоди інгредієнти штучного походження принесуть за умови дотримання правил застосування і дозування.
Натуральні та синтетичні харчові барвники: недоліки та переваги
Вибір на користь натурального або штучного барвника може бути обумовлений безліччю причин. Так, натуральні барвники мають попит у людей, які уникають застосування штучних інгредієнтів у своєму раціоні через особисте переконання або наявність алергічних реакцій.
При цьому варто зазначити, що далеко не завжди можна обійтися натуральними компонентами. Основними недоліками застосування таких інгредієнтів є:
- Мала палітра. Використовуючи натуральні барвники з природних компонентів, буває досить складно домогтися яскравих фарб або отримати потрібні відтінки шляхом змішування.
- Смак і аромат. Соки, які використовуються для надання кольору десертам, глазурі, тісту можуть вплинути на смак готового продукту.
- Складність дозування. Використання натуральних барвників не підходить для створення десертів, у яких значущу роль має візуальне сприйняття.
На відміну від натуральних барвників, штучні барвники, створені хімічним шляхом, мають широку колірну гаму, добре компонуються один з одним для створення оригінального кольору, не впливають на смакові якості десертів і не змінюють їхній запах. Асортимент штучних барвників величезний, так само як і їхня форма випуску. Сьогодні не важко відшукати жиророзчинні та сухі фарби, а також купити харчові барвники у формі спрею.
Небезпечні барвники та їхній вплив на організм
Під час підбору барвників потрібно керуватися спеціальним переліком, якій дасть змогу мінімізувати ризики від використання небезпечних пігментів.
У списку потенційно небезпечних харчових добавок, за допомогою яких вдається забарвити продукти в яскраві тони та відтінки, значаться
- Е102, Е104, Е107, Е105, Е106, Е110 (відтінки жовтого);
- Е142, Е143 (відтінки зеленого);
- Е130, Е131 (відтінки синього);
- Е111, Е121 (відтінки помаранчевого);
- Е122, Е123, Е125, Е128, Е129 (відтінки червоного).
Фахівці попереджають про те, що регулярне вживання продуктів, у складі яких присутні ці барвники, підвищує ризик розвитку:
- онкологічних захворювань;
- алергічних реакцій;
- мутацій внутрішніх органів.
У переліку проблем, які спричиняються надмірною концентрацією в організмі шкідливих для людини хімічних речовин, називають астму та розвиток проблем зі шлунково-кишковим трактом.
Купити якісні та безпечні барвники для шоколаду, сухі пігменти та фарби у формі спрею в Україні можна в магазині "Тортіно". Простий вибір у каталозі, професійна допомога консультантів і вигідні пропозиції для постійних і оптових клієнтів роблять магазин улюбленим у професійних кондитерів і початківців домашніх майстрів.