UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Як приготувати та використати марципан?

Як приготувати марципан?

Існує безліч різновидів кондитерської сировини, використання якої привносить у запах, смак текстуру готового виробу свої неповторні нотки. Найбільшого поширення набув ванільний цукор. Але є старовинна насолода, яку кожен ласух обов'язково повинен скуштувати, а кондитер включати до складу своїх шедеврів. Називається цей специфічний десерт - марципан. Він відрізняється:

  • пружністю;

  • неповторністю запаху мигдалю;

  • приємними смаковими якостями.

Ця стаття допоможе отримати інформацію про компоненти та способи приготування цієї насолоди, в яких виробах вона доречна.

Що являє собою марципан

Цей продукт, що відрізняється солодкістю і пластичністю, є сумішшю цукрової пудри і подрібнених в порошок мигдальних горіхів. Така її властивість, як еластичність, дозволяє використовувати продукт для виготовлення прес-форм типу вайнерів  або вручну безлічі марципанових виробів:

  • цукерок;

  • різних фігурок;

  • фруктів та квітів;

  • прикраси для десертів.

Виліплені з еластичної пасти десерти та прикраси покривають різними видами глазурі або розфарбовують спеціальними харчовими фарбами. Якість, а значить, і вартість марципану визначається співвідношенням інгредієнтів у суміші – чим більше в ній мигдалю, тим якісніший і дорожчий готовий продукт.

Походження марципану

Де і коли ці ласощі з'явилися вперше, сказати важко. За право вважатися батьківщиною цієї солодощі борються Китай та Іран, Німеччина та Франція, Іспанія та Італія, Угорщина та Естонія. Але нам, сучасним споживачам продукції із цукрово-мигдальної маси, не так вже й важливо, кому належить у її створенні пальма першості. Головне – це її висока якість, тонкий аромат та неповторний смак, інші властивості, що дозволяють використовувати продукт для приготування різних ласощів, включаючи:

  • печиво, цукерки та навіть хліб;

  • пироги, торти, тістечка з марципановою начинкою поряд з іншими кондитерськими сумішами;

  • об'ємні фігурки різних кольорів для десертів.

Марципан є одним із компонентів навіть одного з популярних різновидів солодкого алкогольного напою лікеру.

Сировина для марципану та його аналогів

До складу класичного продукту входить три основні компоненти: солодкий і гіркий мигдаль (останній можна замінити мигдальною есенцією), цукровий пісок або пудра. У різні рецепти як додаткові інгредієнти можуть включатися:

  • ароматизатори та спеції;

  • порошок какао та цедра апельсина або лимона;

  • барвники та інші речовини.

Подібним способом готують персипан (замість мигдалю у ньому використовують кісточки персика чи абрикоса). Є також рецепти виготовлення продукту з лісового або волоського горіха, фундуку або арахісу. Але називати це аналогами марципана не зовсім коректно.

Щоб смак, аромат та консистенція класичного продукту були оптимальними, мигдаль має бути свіжим, а добавки якісними. Важливо також чітко дотримуватися помелу горіхів, що рекомендується, пропорції всіх інгредієнтів. Домогтися всього цього самостійно досить складно, тому багато, особливо кондитери-початківці, віддають перевагу готовій якісній сировині з магазину. Якщо ж ви хочете випробувати свої кулінарні здібності та самостійно приготувати марципан, зробити це можна у різний спосіб. У цьому вам допоможе один із численних рецептів, запропонованих фахівцями.

Як приготувати марципан із миглдалевої муки

Базовими способами приготування цього продукту з його різноманіттям є гарячий або холодний. Але в будь-якому випадку спочатку треба зробити мигдальне борошно. Пропонується наступний алгоритм дій:

  • потримати горіхи мигдалю в окропі протягом 30 хвилин;

  • зняти з них шкірку, покласти для підсушування на суху гарячу сковорідку (обсмажувати не треба);

  • підсушену сировину подрібнити до розмірів манної крупи;

  • одержаний продукт просіяти.

200 г борошна змішати з такою ж кількістю цукрової пудри, додати 2 мл екстракту мигдалю і пропустити суміш через м'ясорубку. Такий спосіб отримання марципан вважається холодним. Продукт використовують як начинку чи десерт.

Для приготування марципану гарячим способом знадобиться по склянці мигдального борошна та цукрової пудри, третина склянки води. Спочатку треба на повільному вогні зварити сироп до густої консистенції, потім засипати в нього при постійному помішуванні борошно. Все це вариться протягом ще близько 2 хвилин. Отриманий продукт остуджується, пропускається через м'ясорубку, вимішується до перетворення їх у пластичне тісто.

Застосування марципану

Отримані гарячим способом ласощі актуальні при виготовленні практично будь-якої кондитерської солодощі. Воно підійде для:

  • виготовлення цукерок;

  • ліплення декору для десертів у вигляді різних фігурок;

  • обтяжки або прошарку тортів.

Марципан можна покривати тістом, кремом, шоколадом. Його додають у лікер та випічку для надання продукту своєрідного аромату та смаку.

Домашній марципан чи магазинний?

Нічим особливим ці два різновиди продукту не відрізняються. У разі його самостійного приготування треба ретельно підібрати продукти, чітко дотримуватися рецепту, витратити час і зусилля.

Якщо ви не готові до таких жертв, можна замовити з доставкою готовий марципан в інтернет-магазині «Тортіно». У нас можна також купити цукрову пудру та мигдаль, згущене молоко, ванільний цукор, кондитерські суміші, інші інгредієнти для випікання, необхідний інвентар.

Код 3546

Качалка силіконова 10 см

59.00 грн

Код 4407

Вирубка двостроння Круг

50.00 грн

Код 756

Молд Цифри (топер) В738

50.00 грн

Код 2030

Скребок для торта EM 8122, 2 шт.

52.00 грн

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...