Будь-яке святкове застілля, будь то День Народження, ювілей, весілля, зазвичай завершується десертом у вигляді торта. Він має бути не лише смачним, а й яскравим, красивим. Для декорації виробу використовують харчові натуральні фарбники, прикраси із збитих у крем вершків. Але особливо ефектно виглядає торт із велюровим покриттям.
Що таке велюр для торта
Таку назву отримало нещодавно стало популярним у кондитерів покриття десерту, що зовні нагадує оксамит або інший вид шляхетної тканини - велюр. Воно має приголомшливий стильний вигляд. Для його виготовлення знадобиться всього два інгредієнти – какао-масло та темний натуральний шоколад. За бажання урізноманітнити колірну гаму декору виробу замість чорного беруть білий шоколад, і додають у суміш спеціальні кондитерські харчові барвники.
Всі ці складові змішують та покривають отриманою сумішшю торт. Для рівномірності її нанесення та отримання ефекту бархатистості професійні кондитери розпорошують суміш за допомогою фарбопульта. У домашніх умовах нерідко використовують «велюрову» заготівлю в балончику, яка продається, як і барвники-спреї, в магазині. Але багато господинь воліють все робити самостійно.
Етапи створення велюру своїми руками
Багато дилетантів у кондитерській сфері не вірять у свої сили та здібності, вважають, що таку красу може зробити лише професіонал. Насправді цей спосіб декору цілком доступний навіть для любителя, якщо правильно дотримуватися всіх рекомендацій фахівців щодо вибору продуктів та етапів створення велюрової прикраси для торта.
Для початку треба купити інгредієнти та фарбопульти. Обов'язкова складова велюру – какао-масло. Щоб отримати декор темного кольору, потрібний чорний шоколад. Перевагу слід віддавати професійному продукту на дисках. Але якщо немає можливості його придбати, підійде і звичайний виріб у формі плитки з натуральним складом.
Якщо є бажання отримати велюр яскравого кольору, рекомендується вибирати білий шоколад. Різні кольори набувають шляхом додавання харчових барвників. Найпоширенішим варіантом кількісного співвідношення двох основних інгредієнтів є 1:1. Для невеликого торта висотою близько 7 см і діаметром близько 20 см знадобиться по 30 г кожного продукту.
Розтопити інгредієнти
Робиться це в мікрохвильовій печі або на водяній бані, причому кожен продукт слід розтопити окремо, оскільки вони мають різну температуру плавлення. Треба стежити, щоб у продукти не потрапляла пара та вода. У НВЧ-печі цей процес для шоколаду має здійснюватися в імпульсному режимі. Це означає, що через кожні 15 секунд. продукт виймається, перевертається і знову вміщується духовку. Для розтоплення какао-мастила жодних спеціальних вимог не передбачається.
Змішати інгредієнти
Коли обидва продукти досягли однакової консистенції, слід швидко з'єднати в одному посуді і перемішати блендером до отримання однорідної маси. Якщо немає приладу, зробити це можна звичайним кухонним віночком.
Додати барвник
Для отримання кольорового велюру у процесі змішування основних інгредієнтів необхідно додавати барвник. Чим його буде більше, тим більш насиченим вийде велюрове покриття. Але не слід забувати, що навіть харчовий барвник містить у своєму складі хімічні речовини, хоч і в невеликій кількості. Тому прихильникам виключно натуральних продуктів краще вибирати велюр просто благородного шоколадного кольору.
Робоча температура
Одним із складних моментів при покритті торта велюром є рівномірність його розподілу. Це можливо лише за умови дотримання температурного режиму. Якщо у велюровій суміші присутній темний шоколад, наносити її на торт слід після остигання до +380 °C. У випадку із білим шоколадом температура велюру повинна становити близько 30 градусів.
Дотримання певного температурного режиму стосується не тільки суміші, що наноситься, але і самого торта. Він має бути сильно охолодженим. Тому десерт перед нанесенням на нього велюру на деякий час необхідно помістити в морозилку і дістати звідти буквально перед процесом покриття прикрасою.
Нанести велюр
Простіше, зручніше і найлегше це можна зробити з використанням фарбопульта. Придбати такий спеціальний розпилювач можна у кондитерському магазині або скористатися пристроєм, що використовується у будівництві. Щоб нанесення велюру було максимально рівномірним, бажано мати підставку для торта, що крутиться. Рекомендується наступний алгоритм дій:
-
довести суміш до робочої температури;
-
дістати десерт із морозилки та помістити його на поворотний столик;
-
повертаючи торт, розпорошувати велюр до досягнення продуктом рівномірної ворсистості.
Щоб усе навколо не було буквально в шоколаді, попередньо треба підготувати робоче місце з використанням картонного короба або плівки.
Як зробити велюр на торті без фарбопульта.
За відсутності спеціального розпилювача можна скористатися пульверизатором, флаконом від туалетної води або, у крайньому випадку, губкою для миття посуду. Досягти якісного рівномірного покриття з такими пристроями буде досить складно.
Переваги балончиків із велюром
Хоча і коштують такі пристрої недешево, але вони є найбільш підходящим варіантом, якщо ви хочете покрити торт різними кольорами велюру. Купити якісні балончики з велюром, фарбопульти, барвники, шоколад, какао і какао-продукти, інший кондитерський інвентар та сировину за привабливою ціною можна в інтернет-магазині «Тортіно».