Багато молодих господинь, чуючи слово кандурин, дивуються, бо часто бачать його вперше. Присипка під назвою candurin і справді ще кілька років тому була суто прерогативою кондитерських майстерень та досвідчених кондитерів. Однак сьогодні цю фарбу можна знайти в будь-якому спеціалізованому магазині та надзвичайно прикрасити солодкий виріб.
Кондитерський кандурин: склад та властивості
Сам по собі candurin – це харчовий барвник, який відрізняється дуже яскравою, блискучою текстурою та різноманітним кольоровим пігментом, від перламутрового сріблястого до блискучого золотого. На відміну від глазурі, він не має ні солодощі, ні запаху, що додає варіативності в його застосування.
Саме яскравий металевий відтінок відштовхує господинь від його використання. Насправді ж цей глітер набагато екологічніший і безпечніший, ніж більшість сучасних хімічних добавок. Виготовляють його із природних силікатів: слюди, оксиду феруму та діоксиду титану, що дозволяє застосовувати його навіть для дитячих страв.
Однак не варто плутати блискучий candurin з різними дешевими металізованими присипками для десертів. Цей декоративний пігмент набагато екологічніший і безпечніший. Саме тому його використовують не лише у кондитерській промисловості, а й у косметичній та фармацевтичній.
При цьому, на відміну від тих же металізованих присипок, кандурин не боїться впливу високих і низьких температур і чудово поводиться навіть під впливом мікрохвиль! Ви без проблем можете запікати десерти з нанесеним порошком, а також зберігати їх в морозильній камері.
Для чого застосовується харчовий барвник кандурин?
Завдяки своїм технічним властивостям використовувати його можна скрізь, де буде доречний ефект сяйва. Присипку-фарбу використовують для створення дивовижних екстравагантних страв та прикраси окремих продуктів. Серед них:
- натуральний шоколад;
- масляні, заварні, білкові креми;
- коржі;
- суфле;
- торти та солодкі пироги;
- печиво;
- кекси та тістечка;
- кренделики та пряники;
- льодяники та цукерки;
- мармелад та пастила;
- желе;
- морозиво;
- карамель та топінги тощо
Завдяки тому, що оксид металів не розчиняється у воді, кандурин чудово можна використовувати й в різних прозорих напоях, особливо у шампанському, надаючи ігристому вину воістину святковий перламутровий вигляд.
Також кандурин часто додають до пудри, тіні або крему для обличчя, отримуючи ефект сяйва шкіри, що дуже популярно серед молоді.
Основні колірні рішення кандурину
Кандурин може бути представлений у досить великій кількості кольорів та відтінків, але найпопулярніші — це сріблястий, золотий та бронзовий. Залежно від потреби, можна також купити й червоний, зелений, рожевий, синій та інші, але блиск при цьому буде не таким ефектним і є цікавіші способи отримати потрібний відтінок.
Існує кілька прийомів використання цієї мастики, серед яких:
- Використання сріблястої присипки разом з яскравою глазур'ю. Це забарвить переливи без потреби купувати кандурин певного кольору.
- Змішування порошку з харчовим чорним вугіллям. Такий варіант сприяє зменшенню інтенсивності переливів та контрастності, що може бути особливо актуально, наприклад, при присипці поверхні з какао- продуктів.
- Порошок можна змішувати з харчовим гелем, отримуючи цікаве, в міру блискуче покриття.
- Додайте трохи кандурину в газований прозорий напій для його дивовижного сяйва.
Не весь харчовий барвник, представлений на ринку, має однаковий ступінь відливу. Блиск сильно залежатиме від складу продукту і від розміру блискіток. Чим вони більші, тим яскравішим буде перелив, а чим дрібнішим – тим більш перламутровим і ніжним виявиться результат його використання.
Як фарбувати кандурином?
Зрозуміло, технологія фарбування кондитерських виробів кандурином дещо відрізняється від покриття їх глазур'ю, шоколадом або какао. Щоб ефективно та зручно нанести його на десерти, досвідчені кондитери дотримуються кількох правил:
- Фарбуйте поверхню виробу на хорошому природному світлі. Також і намагайтеся подавати випічку при хорошому освітленні, щоб переливи були добре видні.
- Сухий кандурин наносьте на готову страву спеціально виділеною для цієї справи пензликом. Намагайтеся не занурювати кисть у рідку мастику, інакше це ускладнить подальшу присипку.
- Розчин кандурину (його можна як купити, так і зробити самому, розвівши порошок у необхідній кількості рідини) найкраще наносити маленьким пензлем. Рідину використовую тоді, коли потрібно намалювати або написати щось на виробі, підфарбувати якісь елементи.
- При випіканні кексів, тістечок або тортів у спеціальних формах, рекомендується нанести кандурин на змащений посуд. Так блискітки надійно зафіксуються в готовому десерті й не осиплються у процесі приготування.
- Льодяники, морозиво, цукерки зручно фарбувати шляхом занурення солодощі в ємність із пудрою.
Загалом не бійтеся експериментувати та фантазувати, адже в цьому є сенс прикраси кондитерських виробів.
5 причин вибрати кондитерський кандурин
Хотілося б підсумувати сказане та виділити 5 основних причин, чому кандурин повинен бути на вашій кухні.
- Вигідно.
Ця присипка має досить прийнятну вартість і витрачається дуже повільно. Якщо ви не використовуватимете її постійно, то навіть маленької баночки перлинного порошку вистачить вам на кілька років.
- Зручно.
Використання кандурину не вимагає його нагрівання, розпалювання, охолодження. Та й зберігатися може де і як завгодно, завдяки чому завжди буде під рукою.
- Різноманітно.
Трохи пофантазувавши, можна реалізувати абсолютно будь-який колір і відтінок для вашого кулінарного шедевра, використовуючи лише один срібний порошок.
- Сучасно.
Діти та підлітки будуть задоволені, якщо на їх День Народження буде презентовано блискучий перлинний торт. Ця присипка сьогодні дуже популярна та «інстаграмна».
- Вишукано.
Та що вже діти – будь-який дорослий буде в захваті від такої краси! Кому може не сподобається вид десерту, більше схожого на ювелірну прикрасу?
Замовити кандурин, а також інші товари для вашої кухні ви можете у магазині Tortino. Форми, приправи, продукти, прикраси та найрізноманітніший кухонний інвентар за доступними цінами та з доставкою по всій Україні чекає на вас на tortino.com.ua.