UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Як користуватись формами для випічки?

Як користуватись формами для випічки?

Будь-яка господиня знає, які форми для випічки полегшують життя на кухні. З їх допомогою можна втілювати різні кулінарні ідеї, випікаючи найсмачніші пироги, коржі для тортів, хліб, різні кондитерські вироби. Правильно вибирати форму, що відповідає вимогам страви, ми й навчимося з вами в цій статті.

Види та характеристики форм для випічки

Насправді процес вибору ємності для випікання є досить складним і багатогранним. Тільки досвідчений пекар знає, як їх багато, чим вони відрізняються та в яких умовах застосовувати той чи інший виріб. Форми відрізняються за:

  • розміром та обсягом;
  • геометричною формою;
  • призначенням;
  • матеріалом.

 

Деякі з них більш універсальні, а деякі – менш, однак для отримання кращого результату при створенні тієї чи іншої страви є найбільш відповідні вироби.

Основні типи форм для випікання

Говорячи про основні види цих виробів, найчастіше їх ділять насамперед за формою:

  • квадратні;
  • прямокутні;
  • трикутні;
  • багатокутні;
  • круглі;
  • овальні;
  • фігурні.

Деякі з них можуть змінювати конструкцію шляхом відділення або додавання граней. Зазвичай такі форми є виробом, що складається окремо з бортиків та дна.

Найпопулярніші типи ємностей мають близьку до круглої форми, саме з них виконується більшість кулінарних творінь.

  1. Безпосередньо круглі застосовуються для випікання коржів для тортів, пирогів, піци. Залежно від потреб у розмірі коржа обирається виріб із відповідною висотою бортиків.
  2. Хвилясті форми частіше тримають про запас кондитери, тому що їх найкраще використовувати для створення гарних тортів. Для побутового використання їх рідко купують.
  3. Фігурні можуть бути найрізноманітнішими формами: серця, зірки, яблука або груші, півмісяць тощо. З них можна випікати нестандартної форми пироги та тістечка.
  4. Спеціальні форми під кекси та паски. Готова конструкція для швидкого та зручного формування пасочок або інших кулінарних творінь.
  5. Маленькі форми. Підходять для створення печива, тарталеток, різноманітних булочок та кексів. Часто це можуть бути зручні одноразові паперові форми.

Використовувати багаторазові або одноразові форми ‒ питання зручності та типу виробу, що виготовляється.

Характеристики форм для випікання

Також вибирати форми для випічки необхідно за розміром та призначенням. Деякі великі ємності можна використовувати для створення коржів та пирогів меншого розміру, але це буде не так зручно.

  • Діаметр.

Залежно від того, якого розміру має бути готова страва, застосовуються заготівлі різного діаметру. Маленькі, 10-17 см в діаметрі, призначені для невеликих булочок, тарталеток і т.п. Середні, до 25 сантиметрів, зручно застосовувати для створення коржів, міні-піци, пирогів. Великі можуть доходити і до 40 сантиметрів. З їх допомогою випікаються коржі для великих тортів, піца, різні пироги для всієї родини.

  • Обсяг.

Ємності різних обсягів використовуються для різних цілей. Зрозуміло для, наприклад, пирогів та піци, обсяг не такий важливий, але для створення запіканок, хліба, бісквітів слід вибирати глибокі форми.

Найменші форми до 1 літра призначені для плоского тіста на піцу або корж. Середні, до двох літрів, вже підходять для бісквітів та пирогів. Ємності до трьох літрів застосовують у приготуванні запіканок, великої паски, ну а форми ще більшого об'єму, швидше, призначені не для домашнього використання.

  • Призначення.

Формочки для запікання можуть відрізнятися за деякими деталями, подібними до знімності компонентів, рифленням дна і стінок, їх товщиною, матеріалом виготовлення, наявністю антипригарного покриття. На ринку представлені вироби спеціально під створення булочок, хліба, коржів, тортів, тарталеток, пирогів, запіканок, рулетів, пудингів, суфле, печива, пасок, кексів, еклерів, пряників тощо.

Як правило, вибрати форму для того чи іншого завдання не складає жодних труднощів, оскільки продавець завжди вказує сферу застосування виробу.

Класифікація за матеріалом

Зрозуміло, що матеріал ємності відіграє дуже важливу роль, оскільки прямим чином впливає на процес готування та кінцевий продукт. Звичайно, це прямо позначиться і на вартості товару.

Сталеві ємності

Найпопулярніший матеріал для виготовлення форм, оскільки має прийнятну вартість та високі технічні характеристики. Зрозуміло, найчастіше йдеться про нержавіючу сталь. Такі металеві форми легкі, зручні у зберіганні, довговічні та мають хорошу в даному випадку теплоефективність , рівномірно та швидко віддаючи тепло продукту.

 

До якої температури ефективно працюватиме сталева форма і як швидко вона віддаватиме тепло, залежить від якості та типу металу. Так темна нержавіюча сталь показує більш високу теплопровідність, ніж світла. Це означає, що вона краще підходить для випікання хліба або пирогів, тоді як світла для більш ніжного тіста. Однак цей момент досить умовний і залежить, здебільшого, від духової шафи та робочої температури.

Зрозуміло, сталеві форми представлені моделями з різноманітним покриттям: бляшаним, антипригарним тефлоновим, алюмінієвим. Це безпосередньо впливає на якість готового продукту.

Сталь є досить міцним матеріалом, тому використання розбірних конструкцій є виправданим. Однак, зрозуміло, цілісні ємності надійніші і, як показує практика, довговічні.

Чавунні вироби

Чугун ‒ практично вічний матеріал, тому його часто купують для комерційного виготовлення випічки та інших страв. Купити в будинок такий виріб теж не буде помилкою, адже таким чином господиня забезпечить надійного помічника на багато років.

 

Чавунні форми мають більш товсті, в порівнянні зі сталевими, дно та стінки, що забезпечує рівномірне прожарювання тіста та страв. Вони чудово підходять для запікання великих шматків м'ясної вирізки, хліба, пирогів тощо. Щоб максимально ефективно використовувати переваги чавуну, найчастіше застосовують цілісні литі ємності.

Алюмінієві форми

Як правило, невеликі тонкі ємності, призначені для приготування піци, кексів, коржів, печива запіканок, жульєна тощо. Завдяки високій теплопровідності суттєво прискорюють приготування будь-яких страв. Проте слід дуже ретельно дотримуватись температурного режиму та часу готування, інакше виріб може підгоріти.

 

Алюмінієві форми є досить бюджетними, але їх багаторазове використання найчастіше неможливо – тонкий метал псується та деформується.

Керамічні

Кераміка за своїми експлуатаційними характеристиками стоїть приблизно на одному рівні із чавуном. Такі ємності забезпечують рівномірне нагрівання та пропікання продуктів і тесту і, що важливо, вони зі стовідсотковою ймовірністю екологічно чисті.

 

Великим плюсом таких виробів є їх універсальність: керамічні формочки можна використовувати в мікрохвильових печах, що істотно підвищує кулінарні можливості та зручність застосування. Крім того, в кераміці страви чудово томляться і доходять до готовності. У таких формах можна варити супи та борщі, запікати овочі, пудинги та інші продукти.

Тефлонові вироби 

Тефлон є високотехнологічним матеріалом, здатним ефективно запікати будь-які продукти навіть за найвищих температур. Його особливість є антипригарним покриттям, яке дозволяє випікати різні продукти без використання великої кількості олії або харчового пергаменту.

 

Слід зазначити, що вартість впливає на якості виробу. Не чекайте, що дешевий тефлон служитиме довго та ефективно. Також не забувайте про використання разом із ним дерев'яних та силіконових лопаток, щоб механічно не пошкодити тонкий шар полімеру.

Паперові

Простий і ефективний інструмент для різної випічки. Особливо хорошим вибором такі форми стануть для тих, хто нечасто займається кулінарією або живе в орендованій квартирі, що передбачає складність у купівлі зайвого кухонного обладнання. Такі ємності виконані з щільного паперу, картону, харчового пергаменту. Їх повторне використання неможливе.

 

Папір, завдяки своїй температурній нейтральності, не перешкоджає надходженню жару, а тому страву або тісто добре пропечеться і не згорить зверху.

Найчастіше одноразові форми використовують для приготування кексів. При цьому маффін після випічки залишається у своїй формі – витягувати його звідти зовсім необов'язково. Завдяки цьому виробники намагаються створити оригінальний дизайн виробу. Звідси ми маємо товари різних кольорів, текстур, з дивовижними візерунками та зображеннями.

Зрозуміло, їх рідко купують поштучно. Зазвичай такі форми йдуть у наборах по кілька одиниць.

Скляні ємності

 

Скло є чудовим варіантом для запікання багатьох страв, зважаючи на простоту обслуговування та екологічність. У скляному посуді їжа не пригорає, пропікається рівномірно і добре сягає готовності. Її можна поміщати в будь-які духовки, мікрохвильові печі, морозильні камери. Крім того, скляний посуд добре виглядає і його можна сміливо ставити на стіл прямо «з запалу із жару», не боячись зіпсувати обідній натюрморт.

Силіконові форми

Силіконові формочки є воістину універсальною річчю. Завдяки особливостям матеріалу, їх відливають для різних застосувань: випічка хліба, печива, коржів, пирогів і т.п. Силікон чудово переносить сильний мороз та жар до +250 градусів, а страви до нього не пригорають та не прилипають. Крім того, такі ємності дуже зручно зберігати на кухні та перевозити, адже вони практично нічого не важать і можуть складатися у кілька разів.

 

Плюси та мінуси різних форм для випічки 

Підсумовуючи сказане вище, можна виділити позитивні та негативні сторони кожної форми для випічки.

Сталеві формочки мають досить низьку ціну та велику різноманітність моделей. Вони прості та зрозумілі у використанні, бувають розбірними та збірними, з різними покриттями. Однак сама по собі нержавіюча сталь без напилення може сприяти підвищеному пригоранню вмісту, що є великий мінус.

Чугун ‒ це виняткова довговічність та надійність. Їх можна як завгодно використовувати, як завгодно мити і не боятися механічно пошкодити матеріал. Їжа готується дуже рівномірно. Однак вони досить важкі, об'ємні та коштують дорожче, ніж ті ж сталеві.

Алюмінієві форми дешеві, легкі та зручні у використанні. З їхньою допомогою можна просто і швидко приготувати практично будь-яку страву. Однак поводитися з такими формами потрібно обережно, адже вони легко ушкоджуються.

Кераміка завжди була естетично красивим та екологічним матеріалом. Оскільки вона забезпечує ще й рівномірне прогрівання їжі, то мати на своїй кухні форми виконані з неї повинна будь-яка господиня. Однак і їх вартість щодо міцності та схильності до сколів та пошкоджень досить висока.

Тефлонові ємності дуже зручні у використанні за рахунок невеликої ваги та якісного антипригарного покриття, проте гарні моделі коштують значних грошей. Крім того, не можна сказати, що вони прослужать вам все життя, як той самий чавун. Час ефективної служби тефлонових виробів обмежений трьома-п'ятьма роками.

Паперові формочки – це швидке та ефективне рішення для випікання великої кількості хлібобулочних виробів. Однак, як можна зрозуміти, у них не можна запікати м'ясо, рибу, овочі та інші продукти. Вони є допоміжним інструментом на кухні.

Скляні ємності мають схожі на чавунні властивості, проте коштують дорожче і вимоги до догляду мають вище. Але все це компенсується красивим зовнішнім виглядом, тому без них сучасній господині буде складно.

Силіконові форми мають низьку вартість, їх дуже просто мити, зберігати та використовувати. Крім того, сфера їх застосування дуже широка. Однак ніколи не знаєш, як поведеться матеріал при високому нагріванні. Крім того, в такій ємності не вдасться розігріти блюдо – лише приготувати.

Якщо ви обираєте свої перші форми для запікання, рекомендуємо звертати увагу на силіконові, металеві та керамічні ємності. Вони прості та надійні у використанні та догляді. І не заощаджуйте на виробі, адже за це ви заплатите його довговічністю, а може навіть і своїм здоров'ям.

Як користуватися формами для випікання

Щоб будь-яка форма прослужила довго і добре виконувала своє призначення, слід за нею правильно доглядати та використовувати.

  • Металеві форми не призначені для нагрівання в мікрохвильовій печі ні в якому вигляді. Також рекомендується використовувати тільки м'які миючі засоби, уникати абразивних гелів, залізних скребків, особливо для сталевих ємностей.
  • Алюмінієві ємності слід мити особливо акуратно і по можливості уникати прикладання сили при їх очищенні.
  • Тефлонові вироби вимагають спеціальних миючих засобів (не абразивних). Навіть губки для миття повинні бути м'якими і не дряпати покриття.
  • Силіконові формочки можуть досить добре показувати себе при готуванні спочатку, але поступово через деформацію матеріалу їжа починає до них пригоряти. Тому слід використовувати мастило у вигляді олії.
  • Те саме стосується і паперових форм. До пергаменту добре прилипає тісто, тому слід перейматися його мастилом.
  • Зі склом і керамікою варто бути акуратнішими в тому плані, що ці матеріали не люблять різких перепадів температур. Не заливайте їх холодною водою відразу після того, як вийняли з духовки та акуратно поміщайте в морозилку (кераміку краще взагалі туди не ставити).

У будь-якому випадку дослухайтеся до вказаних виробником порад з експлуатації на маркування товару.

Яка форма для випічки краще

Не можна однозначно сказати, яка форма краща за інші. Різноманітність застосування просто не дає можливості дати таку відповідь. Для різних страв, продуктів, духовок та ін. це будуть різні ємності. При чому функціональність тієї чи іншої форми залежить не тільки від її конструкції, розміру та матеріалу виготовлення, а й від якості виробу. Іноді краще використовувати хорошу чавунну форму замість дешевої силіконової, яка на перший погляд не призначена для випічки.

Якщо сумніваєтесь у тому, який зробити вибір серед усього різноманіття товарів представлених на ринку, то ласкаво просимо на tortino.com.ua. У Тортіно ми завжди допоможемо підібрати продукцію для ваших кулінарних потреб. На сайті представлений величезний каталог різних пристосувань і продуктів для втілення кулінарних талантів!

Код 1789

Кексниця силіконова

96.00 грн

Код 1361

Мат для формування квітів

123.00 грн

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...