Досвідчений кухар знає, наскільки важливий кондитерський мішок при створенні кулінарних шедеврів. Зрозуміло, найсмачнішу випічку можна створити й без нього, проте саме завдяки різним насадкам, мішкам та кондитерським шприцам виходять дивовижні десерти, які вражають не лише смаком, а й зовнішнім виглядом.
Види найкращих кондитерських мішків
Різних товарів для дому та кухні на сучасному ринку представлена величезну кількість. Проте насправді потрібними є від сили 30% представленого асортименту. Маркетологи намагаються завалити нас пропозиціями, пропонуючи дивовижні аксесуари, які практично не працюють. Торкнувся цей момент і кондитерських рукавів: можна вибрати та купити різні моделі, які будуть малоефективними або абсолютно непридатними для використання.
Головна порада – не женіться за дивовижними мішками з нестандартних матеріалів. Принцип роботи рукава простий і зрозумілий, і він працює вже багато років.
Щодо видів мішків, то будь-який кондитер знає про три їх різновиди, яких достатньо для роботи з будь-якою масою:
- Одноразові.
Прості та зручні мішечки, виконані найчастіше з паперу, які не потрібно ретельно очищати після користування. Коштують вони недорого, проте не потрібно зазіхати на вже дешеві варіанти – вони часто рвуться. Тому не заощаджуйте на таких виробах, якщо збираєтеся мати справу із щільною та важкою масою, типу тіста або заварного крему.
- Тканинні багаторазові.
Виконані такі мішечки з різних напівсинтетичних та синтетичних тканин з ущільнювальним та антибактеріальним просоченням. Вони дозволяють працювати з масою будь-якої густини й не боятися, що під час використання щось піде не так. З їхньою допомогою можна прикрашати пироги або заповнювати трафарети для тортів будь-якої складності. Залежно від моделі, за ними потрібен різний догляд і вони відмиваються з різною ефективністю. Як правило, такого кондитерського рукава вистачить на кілька місяців активної роботи або на кілька років періодичного використання.
- Силіконові.
Залежно від ціни, матеріал може мати різний склад з різною кількістю якісних полімерів у ньому, що безпосередньо впливає на експлуатаційні характеристики виробу. Хороший силіконовий мішок чудово справляється зі своїм завданням і, що найголовніше, чудово миється та зберігається. Користуватися ним можна багато років.
Який би мішок ви не вибрали, одноразовий чи багаторазовий, купуйте якісний. Економія на цьому товарі нічим добрим не закінчиться.
Як зібрати простий кондитерський мішок і надягати перехідник?
Звичайно, можна зробити кондитерський мішок і самостійно. Але покупний кондитерський рукав коштує не так багато, щоби на ньому економити. Це набагато зручніше та простіше, ніж збирати його своїми руками. Однак якщо справа не терпить, а гарного мішечка у вас під рукою не виявилося, записуйте за нами. Для одного разу вам знадобляться:
- харчовий пергамент;
- канцелярський файл (мультифора);
- тканина;
- праска.
Візьміть два аркуші пергаменту приблизно 45х45 см і розмістіть між ними одну частину відрізаного по діагоналі файлика, накрийте тканиною. Проведіть по лінії зрізу файлу гарячою праскою (без пари!). Відріжте один кут у трикутника і вуаля – кондитерський мішечок готовий. Міцність шва залишається під вашу відповідальність.
Приблизно за таким же принципом можна створити міцніший тканинний варіант. Оберіть матеріал з тих, що у вас є в доступі, і прострочіть шви на швейній машинці. Довговічність такого виробу визначатиметься тим, як добре відпиратиметься від нього маса.
З тим, щоб надягти перехідник або насадку на кінчик мішечка, у вас проблем виникнути не повинно. Вони, як правило, складаються з двох частин, одна з яких поміщається всередину мішка, а друга - надягається на нього зовні, надійно скріплюючи отвір. Насадка готова до роботи.
Якщо це був перехідник, вам потрібно буде встановити на його базу необхідну насадку.
Тому, створюючи кондитерські мішки самостійно, будьте уважні, щоб не розрізати кінчик занадто сильно – у такому разі доведеться робити новий рукав. У магазинних мішках ці отвори всі плюс-мінус однакові й проблем із ними не виникне.
Як наповнити та використовувати кондитерський мішок?
Кондитерський мішечок використовується досить просто та інтуїтивно, проте є кілька речей, про які варто знати заздалегідь, щоб не виникло жодних незручностей.
- Перехідник.
Зручна річ, про яку ми згадували вище. Багато хто не знає, що є така штука. Він лише раз фіксується на мішку, після чого кондитеру можна швидко та зручно міняти насадки різних форм та розмірів. Сильно полегшує життя на кухні.
- Не накладайте багато крему.
Намагайтеся заповнювати рукав таким чином, щоб у ньому залишалося багато місця по всьому периметру. Це дозволить ефективно вичавлювати масу навіть підвищеної густини. В іншому випадку незручності вам забезпечені.
- Випускайте повітря перед використанням.
Не забувайте випустити все повітря з мішечка. Чим краще ви це зробите, тим вищою буде кінцева якість роботи. Якщо ж усередині залишиться багато порожнечі, то ваш крем буде пузиритися, виходити нерівномірно.
- Наносіть крем рівномірно.
Щоб це зробити, потрібно вибрати один робочий кут нахилу та відстань до поверхні торта або іншого десерту. Також краще наносити масу обравши один і той самий напрямок - за годинниковою або проти годинникової стрілки. Досвід кондитера та тверда рука – додаються опціонально.
Навряд чи з першого разу у вас вийде торт як «на тій картинці», проте якщо все робити правильно, то ви можете прискорити процес свого навчання мистецтву кондитерської справи.
Корисні поради від Tortino
Отже, підсумуймо. Що потрібно, щоб використання кондитерського мішка приносило нам зручність та комфорт, а не навпаки? Серед основних порад інтернет-магазин Tortino хоче виділити такі:
- не заощаджуйте на кондитерських мішках;
- зверніть увагу на перехідники для рукавів;
- разом з мішечками не забувайте використовувати кондитерські шприци, плунжери та різні форми для додання тортам та десертам особливого декору;
- обирайте сумки зручного для використання саме вам розміру;
- замочуйте цей виріб відразу після застосування в теплій воді та мийте якнайшвидше;
- намагайтеся, щоб при використанні маса та резервуар для неї були однієї температури.
Вдалих кулінарних звершень! І не забудьте заглянути на Tortino, щоб купити всі необхідні товари для вашої кухні. Від пристосувань, аксесуарів та посуду до харчових продуктів, декору та інгредієнтів – тут ви знайдете все!