У рецептурі кондитерських виробів можна знайти різні інгредієнти, за допомогою яких легко урізноманітнити та збільшити асортимент ласощів, приготованих за схожою технологією. Для надання оригінального смаку найчастіше застосовують сухофрукти, родзинки, насіння і горіхи.
Значення продукту в харчуванні людини та кулінарії
Горіхи є чудовим здоровим перекусом, який можна вживати самостійно або у зв'язці з іншими продуктами. Ядра добре поєднуються з різними сухофруктами. Продукт забезпечує енергією та містить корисні речовини, і саме тому однією жменею плодів можна швидко втамувати голод.
Завдяки різноманітності горіхів, які доступні сучасним кулінарам і кондитерам, вдається створювати оригінальну випічку. Найчастіше ядра беруть як начинку для пирогів або прикрасу тортів, пряників чи печива. Використовують горіхи й для надання оригінального смаку домашньому хлібу. З будь-якими горіхами можна готувати оригінальні домашні цукерки з покриттям із шоколаду.
Використання горіхів дає змогу кулінарам:
- Змінити та покращити смак випічки та десертів. Кожен різновид має свій неповторний смак і аромат. Завдяки цьому один і той самий торт щоразу відрізнятиметься, і ніколи не набридне.
- Підвищити поживність. Горіхи незалежно від їхнього виду та походження багаті білками, вітамінами, мінералами та натуральними рослинними жирами, які необхідні людині. Регулярне вживання ядер дає змогу очистити організм від токсинів, адже компоненти продукту є антиоксидантами.
- Швидко прикрасити готовий виріб. Подрібнені в крихту ядра просто незамінні при приготуванні домашніх тортів. Ядра можна компонувати з цукатами, шоколадною стружкою, в'яленими ягодами та вершковим кремом.
Додавати горіхи в тісто кондитери можуть за необхідності отримання особливої текстури. Але найчастіше ядра застосовують як прошарок, посипання або начинку, ніж під час замісу тіста.
Різновиди горіхів, що застосовуються в кулінарії
Найпопулярнішими та найдоступнішими за ціною в Україні є волоські горіхи. Їхні ядра мають тонкий аромат і маслянистий смак, який розкривається як у сирому продукті, так і в обсмаженому. Якщо правильно підготувати (обсмажити ядра на сковорідці або підсушити в духовці), то кондитеру вдасться відлущити тонку шкірочку, яка має дещо гіркуватий присмак.
Дуже часто в рецептах зустрічається такий інгредієнт як арахіс. Хоча арахіс — це зовсім не горіх, а бобова рослина, багато кондитерів у роботі (як начинку або прошарок) полюбляють використовувати арахісову пасту і подрібнені зерна. Для приготування ніжної горіхової пасти використовують ще один вид несправжніх плодів — кеш'ю. Як і у випадку з волоським різновидом, для швидкого злущування шкірки та посилення смаку й запаху ядра рекомендується попередньо підготувати: обсмажити, остудити й потерти в долонях.
Мигдальні ядра використовують не тільки цілими або подрібненими, а й у вигляді особливого борошна, з якого можна готувати марципанове тісто. Ліщина та фундук, так само як і арахіс, мають ніжний аромат і здатні надати випічці оригінального смаку. Багаті оліями ядра досить м'які та приємно тануть у роті. Волоські горіхи, фундук, ліщина, а також мигдаль і не зовсім горіх арахіс добре поєднуються з шоколадом. Саме тому як цільні, так і подрібнені ядра дуже часто додають у цукерки та десерти.
Від якості продуктів, їхньої свіжості та сорту залежить смак готової випічки. В інтернет-магазині "Тортіно" завжди є можливість придбати ядра від сумлінних виробників. Усі товари з каталогу можна замовити з доставкою по Україні.