Калач — один із атрибутів різдвяних свят. Ця ароматна та смачна плетена випічка асоціюється із зимовими місяцями, особливо із січнем. Її готують з маком, цукатами, сухофруктами та іншими начинками, посипають кунжутом або насінням. Пропонуємо спекти смачні калачі в домашніх умовах за найкращими рецептами.
Різдвяний калач - символ миру та добробуту
Калач на столі уособлює добробут, мир та злагоду. Його кругла форма символізує вічність. А завдяки невимовному аромату домашньої випічки будинок у січні наповнюється особливим теплом та затишком.
Калачі зазвичай роблять круглими та великими. На церковні свята наші пращури пекли цей пшеничний хліб у вигляді кільця з невеликим отвором. Всередину прийнято ставити свічку.
Рецепти приготування різдвяного калача
Традиційним вважається рецепт з маком, але є і безліч інших варіацій, наприклад, на сметані з родзинками як начинка.
Тісто у цієї випічки м'яке та пишне. Можна приготувати калач не лише на Різдво чи Новий рік, а й просто до чаю. Важливо не тільки мати всі необхідні інгредієнти та знати тонкощі приготування тіста, а й правильно заплітати калач. Замість розпушувача в тісто додають дріжджі.
Як приготувати різдвяний калач: покрокові рецепти
Для класичного рецепту потрібні такі інгредієнти:
- борошно пшеничне — 650–700 г;
- пресовані дріжджі — 20 г;
- цукровий пісок - 85 г;
- яйця курячі - 2 шт.;
- молоко - 250 мл;
- масло вершкове - 75 г;
- щіпка солі;
- молоко для змащування - 2 столові ложки;
- мак - за смаком.
Дотримуйтесь покрокової інструкції:
- Розтопіть вершкове масло.
- Дріжджі розведіть у теплому молоці та змішайте в мисці з іншими компонентами. В останню чергу додайте вершкове масло.
- Замісіть тісто і залиште в теплому місці для збільшення в 1,5–2 рази. Потім знову вимісіть і розділіть на кілька частин.
- З кожної кульки сформуйте дві ковбаски. Перекручуйте їх між собою, потім поверніть у коло і з'єднайте краї.
- Змастіть вироби зверху жовтком і викладіть на змащене маслом лист або пергамент.
- Посипте маком і випікайте за +200⁰С 20–25 хвилин.
Щоб на Різдво або Новий рік приготувати сметанні різдвяні калачі з додаванням родзинок, підготуйте такі продукти:
- борошно пшеничне — 4–5 склянок;
- молоко - 1 склянка;
- яйця курячі - 3 шт.;
- дріжджі сухі — 11 г;
- масло вершкове - 70 г;
- сметана - 0,5 склянки;
- цукор — 2–3 столові ложки;
- Мак - 1-2 ст. л;
- родзинки — 50 г;
- щіпка солі.
Детальний рецепт приготування:
- Залийте родзинки окропом на 5 хвилин. Потім воду злийте.
- Підігрійте молоко, додайте цукор та дріжджі. Все ретельно перемішайте. Всипте 2 ст.л борошна, знову перемішайте і залиште в теплому місці на 20 хвилин.
- Додайте 2 склянки борошна, що просіює, і ще раз розмішайте. Помістіть опару в тепло на 20-30 хвилин. Коли вона збільшиться в 2–3 рази, додайте сіль, яйця, м'яке вершкове масло, сметану.
- Ретельно замішуйте тісто, підсипаючи борошно, яке залишилося. Накрийте рушником і залиште у теплому місці на 1,5–2 години. Періодично тісто слід вимішувати (2–3 рази).
- Потім додайте в тісто родзинки, перемішайте і розділіть на 2 частини. З кожної частини сформуйте калачі (як у попередньому рецепті).
- Деко застеліть пергаментним папером, змастіть його маслом. Акуратно викладіть калачі, змастіть збитим жовтком, потім посипте маком.
- Залишіть калачі підніматися на 30–40 хвилин, потім помістіть у заздалегідь розігріту духовку на середню полицю. Випікайте при +200⁰С близько 40 хвилин.
Все необхідне для випічки є в асортименті інтернет-магазину «Тортіно». Ви знайдете сировину та інвентар для пекарів та кондитерів за приємними цінами.