UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Як приготувати різдвяний калач

Як приготувати різдвяний калач

Калач — один із атрибутів різдвяних свят. Ця ароматна та смачна плетена випічка асоціюється із зимовими місяцями, особливо із січнем. Її готують з маком, цукатами, сухофруктами та іншими начинками, посипають кунжутом або насінням. Пропонуємо спекти смачні калачі в домашніх умовах за найкращими рецептами.

Різдвяний калач - символ миру та добробуту

Калач на столі уособлює добробут, мир та злагоду. Його кругла форма символізує вічність. А завдяки невимовному аромату домашньої випічки будинок у січні наповнюється особливим теплом та затишком.

Калачі зазвичай роблять круглими та великими. На церковні свята наші пращури пекли цей пшеничний хліб у вигляді кільця з невеликим отвором. Всередину прийнято ставити свічку.

Рецепти приготування різдвяного калача

Традиційним вважається рецепт з маком, але є і безліч інших варіацій, наприклад, на сметані з родзинками як начинка.

Тісто у цієї випічки м'яке та пишне. Можна приготувати калач не лише на Різдво чи Новий рік, а й просто до чаю. Важливо не тільки мати всі необхідні інгредієнти та знати тонкощі приготування тіста, а й правильно заплітати калач. Замість розпушувача в тісто додають дріжджі.

Як приготувати різдвяний калач: покрокові рецепти

Для класичного рецепту потрібні такі інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 650–700 г;
  • пресовані дріжджі — 20 г;
  • цукровий пісок - 85 г;
  • яйця курячі - 2 шт.;
  • молоко - 250 мл;
  • масло вершкове - 75 г;
  • щіпка солі;
  • молоко для змащування - 2 столові ложки;
  • мак - за смаком.

Дотримуйтесь покрокової інструкції:

  1. Розтопіть вершкове масло.
  2. Дріжджі розведіть у теплому молоці та змішайте в мисці з іншими компонентами. В останню чергу додайте вершкове масло.
  3. Замісіть тісто і залиште в теплому місці для збільшення в 1,5–2 рази. Потім знову вимісіть і розділіть на кілька частин.
  4. З кожної кульки сформуйте дві ковбаски. Перекручуйте їх між собою, потім поверніть у коло і з'єднайте краї.
  5. Змастіть вироби зверху жовтком і викладіть на змащене маслом лист або пергамент.
  6. Посипте маком і випікайте за +200⁰С 20–25 хвилин.

Щоб на Різдво або Новий рік приготувати сметанні різдвяні калачі з додаванням родзинок, підготуйте такі продукти:

  • борошно пшеничне — 4–5 склянок;
  • молоко - 1 склянка;
  • яйця курячі - 3 шт.;
  • дріжджі сухі — 11 г;
  • масло вершкове - 70 г;
  • сметана - 0,5 склянки;
  • цукор — 2–3 столові ложки;
  • Мак - 1-2 ст. л;
  • родзинки — 50 г;
  • щіпка солі.

Детальний рецепт приготування:

  1. Залийте родзинки окропом на 5 хвилин. Потім воду злийте.
  2. Підігрійте молоко, додайте цукор та дріжджі. Все ретельно перемішайте. Всипте 2 ст.л борошна, знову перемішайте і залиште в теплому місці на 20 хвилин.
  3. Додайте 2 склянки борошна, що просіює, і ще раз розмішайте. Помістіть опару в тепло на 20-30 хвилин. Коли вона збільшиться в 2–3 рази, додайте сіль, яйця, м'яке вершкове масло, сметану.
  4. Ретельно замішуйте тісто, підсипаючи борошно, яке залишилося. Накрийте рушником і залиште у теплому місці на 1,5–2 години. Періодично тісто слід вимішувати (2–3 рази).
  5. Потім додайте в тісто родзинки, перемішайте і розділіть на 2 частини. З кожної частини сформуйте калачі (як у попередньому рецепті).
  6. Деко застеліть пергаментним папером, змастіть його маслом. Акуратно викладіть калачі, змастіть збитим жовтком, потім посипте маком.
  7. Залишіть калачі підніматися на 30–40 хвилин, потім помістіть у заздалегідь розігріту духовку на середню полицю. Випікайте при +200⁰С близько 40 хвилин.

Все необхідне для випічки є в асортименті інтернет-магазину «Тортіно». Ви знайдете сировину та інвентар для пекарів та кондитерів за приємними цінами.

Інгредієнти
-
+
Борошно пшеничне
700 г
Дріжджі пресовані
20 г
Масло вершкове
75 г
Молоко
300 г
Цукор
85 г
Сіль
2 г
Мак
10 г
Пергамент
2 листи
Борошно пшеничне
Цукор
Цукор білий, 1250 г

Цукор білий, 1250 г

КОД 8632

57.00 грн

Сіль
Кухонна сіль, 1 кг

Кухонна сіль, 1 кг

КОД 8631

19.00 грн

Мак
Мак блакитний, 150г

Мак блакитний, 150г

КОД 124

34.00 грн

Пергамент
Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...