З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання пасок стає дедалі актуальнішим. В інтернеті й на численних майстер-класах можна знайти безліч варіантів декору, і, звісно, ними завжди можна скористатися. Серед майстринь популярні ідеї, в яких простежуються патріотичні настрої. Про патріотичний декор ми й розповімо у цій статті.
Сучасні та стильні ідеї в патріотичному стилі
Для створення великодньої випічки в патріотичному стилі застосування наступні техніки:
- Гра кольорів. Поєднання блакитного і жовтого при створенні оригінальної авторської ідеї повністю відповідає великодній тематиці в патріотичному стилі. Цікавим рішенням стане використання суміші жовто-блакитного посипання, квітів, у яких чергуються блакитні й жовті пелюстки.
- Тематичний декор. Для прикрашання пасок можна використати мініатюрні тризуби або візерунок, як на вишиванках, віночки з весняних квітів. Декор можна купити готовий, а можна виготовити самостійно, використовуючи трафарети. Звісно, така робота потребуватиме чимало часу, але великодні кекси, декоровані вручну, будуть унікальними. Вельми актуальними для українських кондитерів у 2025 році будуть символи миру та надії, до яких можна додати колоски, калину, квіти мальви.
Для прикрашання верхівки паски можна використовувати харчові фарби, якими легко розписати біле покриття візерунками в національному стилі, геометричними фігурами або нанести написи.
Матеріали для декору великодніх кексів: вибір й особливості
Прикрасити домашні паски та випічку можна за допомогою готового декору і прикрас ручної роботи, виготовити які легко за допомогою молдів або вирубок. При виборі формочок для декору важливо переконатися в безпеці матеріалів, використаних для виготовлення.
Найпростішим варіантом декору великодньої випічки в патріотичному стилі є кольорова посипка. Асортимент дає змогу відшукати цукрову посипку різного розміру, кольору та форми.
Традиційно для декорування пасок купують мініатюрні кульки, сердечка та квіточки в жовто-блакитній гамі. Поширеними видами прикрас для великодніх пасок також є шоколадні фігурки. Їх можна купити у нас, а за наявності у майстра спеціальних формочок є можливість відлити прикраси й самостійно.
Декором для великодніх пасок можуть стати й фігурки з марципана. Їх також можна купити або виготовити власноруч. Марципанова маса вважається досить простим у роботі матеріалом. Для її виготовлення використовують мигдалеве борошно, яке змішують із цукровим сиропом або пудрою (маса також продається у вигляді напівфабрикату, в який потрібно додати воду).
Марципан, так само як і цукрова мастика, добре піддається ліпленню. Мигдальним тістом можна наповнювати формочки, отримуючи таким чином їстівні об'ємні фігури. Фігурки з мигдалевого тіста мають тривалий термін зберігання, а сама маса легко піддається фарбуванню і тримає форму після сушіння. Завдяки цьому декор можна купити або приготувати задовго до великодніх свят.
Для реалізації дизайнерських ідей можна використовувати різні барвники. Вибір матеріалів для великоднього декору залежить від типу основи.
Як гарно прикрасити паску маршмелоу
Щоб ваша великодня випічка була оригінальною, використайте наступні ідеї для прикрашання паски маршмелоу:
- Найпростіший варіант – це красиве викладання цілих маршмелоу або порізаних на шматочки в формі візерунка.
- Ви можете виготовити глазур з маршмелоу – для цього достатньо просто розтопити зефірки, додавши трохи води або вершкового масла, і полити сумішшю паску, коли вона охолоне.
- Поєднайте смак маршмелоу з шоколадом. Ви можете зробити шоколадну глазур. Доки суміш не застигла, закріпіть на ній шматочки маршмелоу.
- Щоб надати маршмелоу карамельного кольору, можна трохи обсмажити їх. Використайте для цього духовку або спеціальний кондитерський паяльник.
- Щоб створити яскраві акценти, змішайте розтоплений або цілий маршмелоу з харчовими барвниками.
Така паска буде і смачною, і незвичною, і дуже красивою.
Як прикрасити паски шоколадом
Чим прикрасити паску, як не шоколадом! Пропонуємо вам кілька простих способів:
- Зробіть шоколадну глазур. Потрібно просто розтопити білий, чорний, молочний шоколад або їхню суміш на водяній бані. Після того як паска схолоне, полийте її глазур’ю.
- Створіть шоколадні візерунки. Використовуйте шоколадну глазур і кондитерський мішок. Ви можете малювати на пасці, що захочете – мереживо, крапельки, квітки чи просто завитки.
- Натріть шоколад та посипте ним нанесену на паску глазур ще до того, як вона охолоне.
- Останнім часом модна «недбалість». Тож багато кондитерів просто ламають шоколадну плитку на шматки й розкладають їх на глазурованій пасці в хаотичному порядку. Такий декор виглядає доволі стильно.
- Прикрасьте паску шоколадними фігурками. Ви можете купити готові шоколадні яйця, квіти та інші фігурки або відлити їх самостійно за допомогою формочок.
Такі прості ідеї декору паски зроблять великодню випічку ще більш апетитною.
Декорування пасок сухофруктами
Зробити декор із сухофруктів так само просто, як прикрасити паску посипкою. Найкраще викладати різні варіанти сушених фруктів на глазур або мед. Ви можете використати сухофрукти для викладання в формі серця, хреста, квітів чи іншого візерунку.
Дуже ефектно виглядає мозаїка. Для цього вам знадобиться багато різноманітних сушених фруктів (журавлини й інших ягід, родзинок, чорносливу, кураги, фініків тощо), щоб викласти з них на глазурованій верхівці випічки яскравий візерунок, наче пазл. Також гарне і смачне поєднання сухофруктів з різними горіхами.
Рекомендуємо спробувати використати сушені (чорнослив, курагу, інжир тощо), а також кандіровані фрукти (цитрусові) в цілому вигляді. Виберіть найкрасивіші шматочки та скибочки й викладіть їх поверх айсингу чи глазурі.
Як прикрасити паску тістом
Якщо ви шукаєте автентичні прикраси для пасок, звернуть увагу на використання для декору тіста. Особливість цього виду декору в тому, що він виготовляється з сирого тіста і випікається разом з паскою. Є різні варіанти прикрас:
- Мереживо. Можна зробити з тіста тоненькі смужки та розкласти їх зверху у вигляді ажурної прикраси чи герба.
- Великодні символи. Руками чи за допомогою спеціальних інструментів ви можете виліпити колоски, хрести, голубків, яйця чи інші великодні символи.
- Віночок. Можна сплести обідок навколо верхівки паски.
- Джгутики й косиці. Вони легко скручуються з сирого тіста, і ви можете викласти їх поверх паски хрестом або колом.
- Фігурки. Дуже просто вирізати ножем чи за допомогою спеціального приладдя квіти та листочки, щоб створити зверху паски весняну галявину.
Не забудьте змастити яйцем декор з тіста перед запіканням. Так воно отримає золотистий блиск і буде виглядати ще більш ефектно.
Як прикрасити сирну паску
Прикрашати сирну паску можна тими самими способами, що й паску зі звичайного тіста:
- класичні цукати, сухофрукти та горіхи;
- декор з шоколаду;
- свіжі ягоди та фрукти;
- цукрова глазур, айсинг, креми чи вершки;
- їстівні фігурки з мастики, марципану, шоколаду.
Перевагою ж сирних пасок, які готуються без випікання, є те, що сама їхня форма може бути частиною декору. Традиційно форма такій сирній пасці надається за допомогою спеціальної пластикової або дерев’яної пасочниці, на внутрішніх стінках якої може бути рельєфний візерунок (хрест, великодні символи, такі як колоски чи квіти, ХВ (Христос Воскрес). Така паска буде виглядати дуже гарно і символічно навіть без додаткового декору. Крім того, ви можете додати харчові фарби прямо в сирну суміш, щоб надати виробу незвичного ніжного кольору.
Практичні поради щодо вибору матеріалів та інструментів, а також їх правильного застосування під час прикрашання паски
Для прикрашання великодніх пасок і створення авторського декору кондитеру необхідно мати певний арсенал інструментів. У роботі не обійтися без:
- Кондитерського мішка з насадками для швидкого та рівномірного нанесення глазурі, створення візерунків.
- Пензлів. З їхньою допомогою легко можна зробити яскраві малюнки харчовою фарбою, намалювати візерунки та орнаменти, актуальні для Великодня.
- Харчових фломастерів. Цікавим рішенням для декорування можуть стати харчові фломастери. Вони стануть у пригоді для надання привабливого кольорового вигляду квітам і прикрасам.
- Формочок, молдів та вирубок. Такий інвентар полегшить підготовчу роботу з марципаном, маршмелоу і цукровою мастикою, які використовуються для створення оригінальних прикрас ручної роботи для великодніх пасок.
- Кондитерських стеків. З їхньою допомогою легко надати фігуркам для декорування випічки до Великодня необхідну форму.
Не обійтися і без традиційного інвентарю для замісу тіста. Формочки можуть бути як металевими, так і силіконовими. Цікавим рішенням є і паперові стакани, виготовлені з пергаменту, прикрашеного яскравим тематичним принтом.
Ви можете використовувати різні прикраси для паски:
- посипка;
- вироби з мастики;
- цукати;
- горіхи;
- мармелад і маршмелоу;
- свічки.
Використовуйте свіжі та якісні інгредієнти. Дайте пасці повністю охолонути перед тим, як її прикрашати. Будьте креативні та використовуйте свою уяву, щоб створити оригінальну прикрасу. Також завжди можна скористатися ідеями фахівців нашої компанії.
Широкий асортимент прикрас для великодніх кексів, а також продуктів, інвентарю для приготування тіста і навіть картонних і паперових коробок для упаковки представлений у каталозі магазину «Тортіно». Замовити товари з магазину можна з доставкою в будь-який населений пункт України. При виникненні запитань щодо вибору потрібного товару або його доставки завжди можна звернутися до консультантів.