Розмаїття інструментів кондитера просто вражає. Різні прикраси для кондитерських виробів, барвники, присипки дозволяють створювати неймовірні десерти, які виглядають настільки дивовижно, що, часом, навряд чи можна повірити в те, що ця краса справді справжня та їстівна. Одним з кулінарних прийомів для створення таких «інстаграмних» тортів є використання кондитерської мастики - улюбленої сировини кондитерів.
Що таке мастика?
Щоб зрозуміти її популярність, слід розібратися в тому, що саме собою мастика є. Готова мастика – це матеріал, який повністю або частково покриває кондитерський виріб щільним шаром або з якого створюються декоративні елементи десерту. Завдяки цікавим властивостям маршмелоу та варіативності приготування, вона може бути не лише різної консистенції, але й мати різний аромат, підкреслюючи та доповнюючи таким чином смак основного десерту. Мастику виготовляють з:
- желатину;
- крохмалю;
- яєчного білка;
- вершкового масла;
- лимонної кислоти;
- зефіру або іншої кондитерської сировини.
Залежно від того, який результат ми хочемо отримати, слід змішувати ті чи інші інгредієнти.
Як приготувати мастику?
Отже, що нам знадобиться для створення мастики ми згадали вище. Приступаємо до приготування! Наприклад візьмемо приготування даного кулінарного матеріалу найпопулярнішим способом - з повітряного зефіру, маршмелоу.
- Кладемо наш маршмелоу в миску, додаємо на око трохи води, шматочок вершкового масла (20-30 г на пів кіло зефіру) і дещицю желатину, якщо сам зефір трохи пухкий. Відправляємо це все в мікрохвильову піч.
- Коли зефір почне значно плавитися – дістаємо суміш.
- Якщо мікрохвильової печі немає, то можна використовувати для цієї ж мети водяну баню.
- Перемішуємо масу і даємо їй трохи охолонути.
- Засипаємо цукрову пудру у суміш. Важливо, щоб вона добре охолола, інакше зефір вбере більше пудри, ніж потрібно, і буде занадто солодким.
- Ретельно перемішуємо наш зефір. Стежте за тим, щоб суміш вийшла рівномірною, без грудочок.
- Вимішуємо маршмелоу до стану тіста. Щоб він не прилипав, можна використовувати крохмаль, посипаючи їм поверхні й наносячи його на руки.
- Якщо вам потрібна мастика, щоб покривати нею торт, то ставимо її в холодильник на 4-5 годин. Якщо ж вона потрібна для створення декору, можна використовувати її відразу по готовності.
Залежно від кольору маршмелоу, ми отримаємо відповідну мастику. Але набагато зручніше використовувати білий зефір і вже на стадії готування додавати в нього кулінарні барвники та ароматизатори необхідного вам кольору та запаху. Це дасть насичений яскравий колір готовій масі.
Якщо магазинного барвника під рукою немає, а дуже потрібно, то можна замінити його соком шпинату, червонокачанною капустою, какао, морквою, куркумою, шафраном, простим обсмаженим цукром тощо. Головне, щоб основний інгредієнт сам по собі містив не надто багато зайвої кислоти.
Поради щодо використання мастики від Tortino
Приготувати мастику – це одне. І зовсім інше – правильно, красиво та творчо її застосовувати. Ось 10 порад від Tortino, які полегшать вашу роботу з мастикою.
- Не розкочуйте мастику для нанесення на торт занадто тонко: 3-4 мм буде якраз.
- Використовуйте лише якісну та дуже дрібно подрібнену цукрову пудру.
- Наносьте мастику на пиріг не частинами, а цільним шматком, начебто вкриваючи його ковдрою.
- На стандартний торт діаметром 15 см і висотою 10 см, у середньому потрібно пів кіло мастики. Збільшуйте цю цифру пропорційно до розміру кондитерського виробу.
- Використовуйте щипці для формування та ліплення фактурної поверхні торта, покритого мастикою.
- Тільки що створені за допомогою ручного ліплення декоративні елементи (трояндочки, серця тощо) краще відразу на деякий час поміщати в холодильник, щоб вони не втрачали своєї форми та властивостей.
- Застосовуйте разом з мастикою та інший декор: намистинки, кандурин, прикраси з шоколаду та глазурі тощо. Творчий підхід вітається!
- Комбінуйте мастику різних кольорів для отримання особливо красивих та незвичайних тортів.
- Бісквіт – найкращий друг мастики. Але можна експериментувати з піщаним тестом та навіть суфле!
- Використовуйте спеціальні фломастери для малювання мастикою.
І найголовніша порада: все, що потрібно для створення мастики для вашого чудового торта, купуйте в Tortino! У нас є все від інструментів до інгредієнтів. Tortino – це найпростіший і найшвидший спосіб придбати все, що потрібно для реалізації ваших кондитерських ідей!