Італійська кухня відрізняється неймовірними смаковими поєднаннями, які подарували світові велику кількість рецептів. Десерти для італійців – особливе кохання. Вони ретельно ставляться до підбору інгредієнтів, доводячи свої солодощі до ідеалу. Тирамісу – неймовірно ніжний та повітряний десерт, що прийшов до нас із Італії.
Він відрізняється гармонійною насолодою, легкістю у приготуванні та масою варіацій нестандартних з'єднань. Лимонний тірамісу - це про чудове поєднання інгредієнтів, яке підкорює з першого шматочка.
Кулінарні поради та секрети
Тірамісу відрізняється від інших десертів тим, що його не потрібно випікати. Основою для приготування десерту є печиво Савоярді, яке можна придбати у будь-якому супермаркеті. Для приготування ідеального лимонного тірамісу варто врахувати низку рекомендацій:
- Можна замінити печиво на бісквіт. Якщо немає можливості вибігти до магазину, можна зробити основу й у домашніх умовах. Знадобиться всього борошно, цукор і яйця, які перемішуються разом і тонкими лініями викладаються на застелений пергаментом лист.
- Печиво вимагає просочення. В оригінальному рецепті варто вимочити печиво в коньяку або вині. Однак зараз часто можна зустріти, як Савоярді вимочується у цитрусовому соку, еспресо. Достатньо на пару секунд занурити паличку, щоб тісто наситилося і увібрало в себе насиченість вибраного просочення.
- Приготування крему. Маскарпоне – це один із головних інгредієнтів десерту. Фахівці стверджують, що сир можна замінити Філадельфією чи іншим вершковим сиром. Однак для передачі автентичності смаку краще використовувати маскарпоне.
- Орнамент. Шоколад, ягоди, топінги, фрукти – лише частина можливого доповнення десерту.
- Час для просочення. Торт повинен простояти в холодильнику мінімум 4 години.
- Лимонний тирамісу вимагає використання цедри лимона і соку. Можна також замінити будь-який інший цитрусовий фрукт. Цедру та крапельки соку додають у крем, надаючи його легкої терпкості та кислинки.
Для першого досвіду приготування тирамісу варто брати класичний рецепт, який дасть розуміння етапів приготування.
Лимонний тирамісу
Любителі цитрусових ноток у десертах точно оцінять лимонний тирамісу. Десерт відрізняється м'якістю, легкістю та неймовірним поєднанням солодкого та терпкої кислинки.
Для його приготування знадобиться:
- Савоярді - 13-25 шт.;
- вода – 400 г;
- лимон – 2 шт.;
- Маскарпоне – 500г;
- цукор – 400 г;
- яйця – 4 шт;
- сіль - щіпка;
- лимончелло – 7 ст. л.
Етапи приготування десерту:
- Потрібно приготувати сироп для просочення. 250 г води, 250 г цукру заливається в каструлю та ставиться на невеликий вогонь. З двох лимонів натирається цедра та засипається у каструлю. Нагріваємо до загусання, приблизно 15 хвилин. Сироп необхідно процідити та дати йому охолонути.
- Приготування крему починається з того, що білки відокремлюються від жовтків. Жовтки змішують із цукром 150 г і збиваються блендером до густої маси.
- Маскарпоне додається до жовткової суміші та збивається.
- Білки збиваються із сіллю до загусання на невеликій швидкості.
- Змішати білкову та яєчну суміш, натерти цедру лимона та влити 4 ложки Лимончелло.
- Крем збивається до однорідної маси.
- Складання десерту. На дно лягає крем, зверху просочене печиво, крем. Продовжувати потрібно викладати до самого верху.
- Прикрасити десерт можна топінгами, м'ятою, фруктами.
- Тирамісу потрібно відправити в холодильник для просочення на 6-8 годин.
Подавати рекомендується порційно, додавши гілочку м'яту та ягоди.
Тирамісу з лимончелло та кавою
Звичним варіантом для більшості вважається тіраміс з еспресо, яке додає особливу нотку десерту. Приготувати лимонні ласощі з кавою можна, використовуючи такі інгредієнти:
- Савоярді - 13-25 шт.;
- вода – 400 г;
- кава еспресо – 100 г;
- Маскарпоне – 500 г;
- цукор – 400 г;
- яєчні жовтки - 4 шт;
- сіль - щіпка;
- лимончелло – 7 ст. л.
Приготування:
- Яєчні жовтки вбиваються в миску, додається цукор, добре розтирається до однорідної маси.
- Додати масу масарпоне, влити Лимончелло і добре все вимішати.
- Складання десерту. На дно лягає крем, зверху просочена кава печиво, крем. Продовжувати треба викладати до верху. Останній шар має бути кремовим.
- Тирамісу потрібно прибрати в холодильник для просочення на 8 годин.
Прикрашати можна лимонною цедрою, гілочкою м'ятою або додати ягоди, фрукти.
Тирамісу з лимончелло та ягодами
Приготувати італійський десерт із ягодами – чудова ідея, яка підкорить усіх присутніх. Шоколад, малина та лимонний тирамісу стануть ідеальним поєднанням, яке приємно вразить смакові рецептори.
Необхідні інгредієнти:
- Савоярді - 13-25 шт.;
- молоко – 100 мл;
- лимон – 1 шт.;
- апельсин – 1 шт.;
- малина – жменька;
- шоколад – для посипання;
- Лимончелло – 3 ст. л;
- Маскарпоне – 500г;
- цукор – 400 г.
Етапи приготування:
- У підготовлену форму слід викласти печиво в один шар.
- Сік апельсина змішати з|із| лікером і залити печиво.
- Молоко, маскарпон, цукор і цедру лимона змішати і збити до однорідної маси.
- Крем викласти на просочене печиво.
- Готовий десерт відправити на три години на холодне місце.
Прикрасити можна шоколадом, гілочкою м'яти та ягодами.
Тирамісу з лимончелло від Джеймі Олівера
Кухар Джеймі Олівер відомий на весь світ завдяки своїм унікальним рецептам. Він бере класичні страви та готує їх на свій смак, створюючи нові, унікальні варіації рецептів. Олівер запропонував використовувати для лимонного тирамісу крем на основі згущеного молока з додаванням лікеру. Нове бачення десерту досить швидко стало популярним.
Для приготування тирамісу від Джеймі Олівера знадобиться:
- Савоярді - 13-25 шт.;
- згущене молоко – 50 г;
- Маскарпоне – 300г;
- яйця – 4 шт;
- лимончелло – 3 ст. л.
Етапи приготування:
- Яйця вбиваються в миску та збиваються до легкості.
- До яєць додається згущене молоко, добре вимішується суміш.
- В отриману масу додається лікер і маскарпоне і збивається.
- Савоярді вимочується в лікері та викладається на низ форми рівним шаром.
- Печиво змащується кремом.
- Заповнюється шарами форма до верху.
- Прикрасити торт можна натертим шоколадом, після чого відправити його на 6 годин у холодильник.
При подачі можна використовувати ягоди, м'яту та цедру лимона.
Приготувати лимонний тіраміс досить просто. Достатньо підібрати оптимальний для себе рецепт, уточнити всі нюанси і вже через 8 годин можна насолоджуватися солодко-кислуватим десертом.