Великодні дні для кондитерів і захоплених випічкою господинь завжди будуть напруженою порою. Знайти рецепт паски до Великодня, купити продукти та спекти її – не найскладніше завдання. Щоб паска вийшла особливою, потрібно до дрібниць продумати техніку декорування, визначитися, чим і як буде прикрашена випічка.
Великодні прикраси можна приготувати самостійно, використовуючи для цього маршмеллоу, шоколад і марципан. Ось тільки це заняття вимагає багато часу. На допомогу приходять кондитерські посипки й готові прикраси, створити шедевр з якими можна дуже швидко.
Кондитерська посипка для великодньої випічки
Кондитерською посипкою заведено називати невеликі декоративні елементи, які використовують для візуального прикрашання кондитерських виробів. Посипки використовують не тільки для декору великодніх кексів і пасок, а й для надання завершеного образу тортам, тістечкам і десертам. Кондитерські посипки бувають не тільки цукровими, вони можуть мати аромат і смак.
Різноманітних форм і розмірів посипок
Усі популярні серед кондитерів посипки можна умовно поділити на види за такими критеріями, як:
- тип основи;
- колірна гамма;
- форма.
Недорогими й затребуваними посипками, якими можна прикрасити великодню випічку, вважають кольорові цукрові драже і стружку. Їхнє використання не є складним: маленькими кульками або крапельками з цукру і "кондитерським стеклярусом" посипають білкову глазур.
Додатковою прикрасою часто стає цукрове конфетті, яке являє собою невеликі шматочки цукрового тіста, нарізаного машинним способом у формі ромбів, квадратів, трикутників, сердечок, квітів.
Також простою і цікавою прикрасою для випічки, зокрема великодньої, є шоколадні дропси. Через особливості приготування та зберігання посипка з шоколадної глазурі має менше різновидів форм. Плоскі "копієчки", кульки та стеклярус, а також стружку використовують найчастіше.
Популярність шоколадної посипки, що постійно зростає, зумовлена її смаковими якостями. Сьогодні є можливість вибрати шоколадну посипку в різній колірній гамі, що збільшує інтерес кондитерів до цього виду прикрас для пасок.
Для декору кексів до Великодня можна використовувати й унікальні фруктові посипання, які являють собою подрібнені цукати.
У топі прикрас для великодньої випічки сьогодні перебувають кондитерські перли. Кульки з цукру або шоколаду, що мають матову або блискучу поверхню, гарно виблискують під сонячними променями та надають атмосферу свята.
Вибір посипок для прикрашання пасок
Кондитерські посипки дають змогу кондитеру створити оригінальний варіант великодньої паски, але щоб зробити десерти особливими, надати їм святкового вигляду, важливо не перестаратися.
Досвідчені кондитери радять приділяти увагу таким ключовим моментам:
- Колірна гама. При виборі посипок рекомендується віддавати перевагу різноманітності поєднань у яскравих весняних кольорах, що створять атмосферу свята та підкреслять великодню тематику. Гарним декором стануть кульки, намистинки та цукрові шматочки, забарвлені в рожевий, блакитний, зелений, жовтий і фіолетовий.
- Форма та візерунок. Для прикрашання пасок до великоднього столу підійде посипка у формі яєць,зайчиків, курчат, квітів, метеликів – усе це символи великодніх свят.
- Блискітки та глітер. Блискуча золота та срібна посипка гарно грає під сонячними променями, завдяки чому з легкістю додасть випічці шарму, та зробить її більш привабливою.
- Текстура. Поєднання різноманітних за формою та розміром посипок і доповнення їх прикрасами з цукру або шоколадної глазурі допоможе урізноманітнити традиційні техніки декорування та вигідно підкреслити індивідуальність ідей і творчої думки кондитера, не виходячи за рамки великодньої естетики.
- Тематичні доповнення. Хорошим рішенням стане вибір посипки в тематиці великодніх їхсимволів. Мініатюрні хрестики, гнізда, ритуальні написи та інші атрибути великодніхтрадицій будуть добре поєднуватися з будь-якими видами посипок
Під час створення прикраси важливо правильно розставити пріоритети, щоб випадково не перевантажити десерт декором і не зіпсувати смак і текстуру паски. Також потрібно врахувати співвідношення розмірів випічки та прикраси.
Вплив кольору та форми великодніх посипок на візуальне сприйняття десертів
Стереотипна думка з погляду естетики свідчить про те, що великі кекси не можна прикрашати дрібними елементами, а малюсінькі кекси візуально втрачають свою привабливість при використанні великих елементів декору. Але, як показує практика, не завжди варто дотримуватися цієї рекомендації: часто велика цукрова квітка, метелик з айсингу або ж шоколадний об'ємний кролик стає ідеальною прикрасою мініатюрної паски для дітей.
Обрати оригінальну посипку та додатковий унікальний декор для святкових великодніх пасок, поєднання яких підкреслить ідеї великоднього столу, можна в каталозі інтернет-магазину "Тортіно". Будь-який товар можна замовити з доставкою по Україні, а в містах, де є офлайн-магазини, забрати самовивозом.