UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Популярні види натуральних та штучних ароматизаторів у кондитерському процесі

Популярні ароматизатори для кондитерських виробів та особливості їхнього вибору

Усього одна крапля ароматизатора здатна кардинально змінити смакові якості готового продукту. Гарантувати бажаний результат можна за умови правильного підбору та дозування смако-ароматичної добавки, і саме тому майстрам важливо навчитися підбирати варіанти до кожного різновиду десерту.

Види харчових ароматизаторів, їх відмінності та характеристики

У сучасній кондитерській промисловості для надання оригінального аромату воліють використовувати не лише натуральні, а й штучні ароматизатори. Серед популярних штучних добавок, сучасні кондитери називають продукти, що містять:

  1. Етилванілін. Добавка, в основі якої знаходиться ця речовина, є замінником натурального ваніліну і відрізняється від останнього більш насиченим ароматом та його стійкістю.
  2. Бензальдегід. Концентрат даної речовини надає десертам та напоям неповторного аромату мигдалю.
  3. Ізоамілацетат. За допомогою цієї добавки вдається отримати дивовижний банановий смак та аромат.
  4. Метилсаліцилат. Ця речовина має приємний для людей аромат зимової зелені і застосовується при виробництві м'ятних настоянок і цукерок.
  5. Ефіри. За допомогою них кондитери отримують десерти з ароматом та присмаком фруктів та ягід. Великою популярністю користуються есенції, що дозволяють відтворити у споживача смакові відчуття малини, яблук, барбарису чи груш.
  6. Ацетоїн. Цей компонент дозволяє посилити аромат молочних вершків, і навіть здатний перетворити маргарин на «справжнє» олія.
  7. Лімонен. Речовину вживають при приготуванні штучних ароматизаторів, які повинні відтворити аромат свіжого лимона, мандарину або апельсину.
  8. Кумарін. Хімічне з'єднання в кондитерській справі застосовують під час виробництва добавок, що нагадують корицю.

Використовувати ароматизатори штучного походження при правильному дозуванні безпечно. Винятком є хіба що споживачі, які мають алергію на той чи інший вид добавки.

Незважаючи на обмежений перелік смаків, натуральні добавки для запаху останнім часом користуються не меншою популярністю, ніж штучні, адже багато клієнтів пекарень та кафе готові платити більше за вироби без шкідливих барвників та хімічних ароматизаторів.

У числі популярних добавок для надання продукції особливих смакових якостей використовують:

  • ваніль;
  • цитрусові олії, отримані з лимона, апельсина або лайма;
  • м'яту;
  • настоянки шавлії, фенхелю, розмарину, базиліку та інших трав, багатих на ефірні олії;
  • корицю;
  • міцна кава;
  • карамель (палений цукор);
  • кавовий лікер;
  • какао та шоколад;
  • ягоди та фрукти;
  • мед.

Всі перелічені вище варіанти за винятком меду є гіпоалергенними, і тому їх можна без побоювання класти в страви та десерти для дітей. Варто зазначити, що натуральні добавки для надання аромату та смаку завжди дорожчі за склади, отримані хімічним шляхом, що в свою чергу вплине на собівартість готової продукції.

В окрему групу товарів можна віднести ароматизатори, які поєднують у собі якості натуральних продуктів, але містять хімічні компоненти. Їх прийнято називати ідентичним натуральним. Найбільш відомим варіантом такого типу можна назвати штучно одержаний ванілін.

Особливості вибору оптимального ароматизатора

Зробити вибір на користь натурального або штучного компонента можна, спираючись на переваги споживачів. Якщо отримати бажані якості можна тільки за допомогою добавки хімічного складу, обійтися натуральним ароматизатором навряд чи вдасться. При пошуку найбільш відповідного варіанта також слід взяти до уваги стійкість запаху при зберіганні та взаємодії з іншими інгредієнтами в десерті.

Визначити, яку з наявних добавок можна використовувати в рецепті, можна, спираючись на основні характеристики та вимоги до готового продукту. Особливою популярністю у кондитерів користуються есенції, що дозволяють надати класичному крему фруктовий, цитрусовий або кавовий запах, або ж присмак карамелі.

Якість продукту можна визначити, аналізуючи такі показники, як:

  • чіткість та стабільність смаку;
  • відсутність небажаних домішок;
  • відповідність стандартам безпеки та якості.

При використанні штучних барвників завжди рекомендується читати етикетки і бути уважним до складу.

При виборі оптимального та безпечного ароматизатора важливо вивчити склад та переконатися у наявності сертифікатів якості. Перевірені часом виробники цінують свою репутацію і цінують думку клієнтів, і саме тому завжди тримають показники відповідності своїх товарів на висоті.

Правила зберігання

Гарантувати безпеку застосування харчових підсилювачів запаху, які використовуються для надання оригінального аромату готовим кондитерським виробам та кремам на основі олії чи білків, можна, тільки якщо ароматизатори зберегли свої якості.

Всі без винятку добавки слід зберігати в темному місці з оптимальною температурою повітря до +25°С та заборонено вживати після закінчення терміну придатності. Натуральні ароматизатори у формі порошку, а також тверді коричні палички та ванільні стручки важливо зберігати далеко від вологи.

Придбати безпечні натуральні та штучні харчові ароматизатори кондитери з України можуть в інтернет-магазині «Тортино». Доставка товарів можлива по всій країні. Замовлення формується в день звернення, що дозволяє отримати добавки протягом 3 днів або забрати у зручний час в точках мережі офлайн.

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...