Кондитерський торт потребує обов'язкового прикрашання. Без нього він виглядає повсякденно і не привабливо. Корисні поради щодо прикраси допоможуть вам зробити страву не тільки смачною, а й красивою.
Що необхідно для прикрашання тортів
Потрібно мати під рукою такі речі:
- кондитерські мішки;
- коржі;
- спеціальний поворотний стіл, щоб зручно крутити торт;
- шпатель для нанесення глазурі;
- зубчастий ніж;
- глазур;
- масляний крем;
- насадки різних розмірів.
Коли ви переконалися в наявності необхідних предметів, приступайте до наступних етапів.
Як правильно прикрашати торти
Прикраси для кондитерських виробів повинні бути якісними, щоб підкреслювати загальну красу. Розглянемо потрібні етапи докладніше.
Використання підставки, що крутиться
Підставка – універсальний виріб для всіх кондитерів. Вона дозволяє рівномірно нанести шпателем глазур по колу та зробити декоративне оформлення будь-якої складності. На цьому етапі знадобляться мішки з різними насадками.
Вирівнювання
Коржі обов'язково мають бути ідеально рівними. Особливо це стосується тих, що знаходяться в середині та внизу. Найкращим варіантом для вирівнювання стане зубчастий ніж. Цей виріб не тільки зробить коржі рівними, а й подарує цікавий малюнок. При цьому потрібно стежити, щоб лезо завжди було більше коржа. В іншому випадку вирівнювання вийде неякісним, а корж може розламатися.
Також потрібне попереднє заморожування коржів. Завдяки їй вони стануть щільнішими, отже, процес нанесення крему буде полегшений. При цьому заморожування не повинно бути занадто довгим, інакше коржі можуть насититися вологою. Такі поради надають досвідчені кондитери.
Складання торта
Починається найвідповідальніший етап - складання торта. Необхідно взяти руки шпатель, змастити кремом і нанести на перший шар. Подібна процедура повинна повторюватися і для всіх інших коржів. При цьому слід стежити, щоб крем укладався рівномірно.
На завершення залишається нанести шар на весь торт і залишити його охолонути протягом 30 хвилин. Такий проміжок часу є обов'язковим, оскільки він дозволяє масі встигнути застигнути. Це потрібно для подальшого декору.
Нанесення крему
Якщо в минулому пункті невеликі шари крему наносилися лише на коржі, то тепер вони потрібні повсюдно. Кондитерський виріб потрібно помістити на поворотний стіл та взяти до рук шпатель.
Цей інструмент на вигляд нагадує шматок металу. При цьому одна сторона у нього абсолютно рівна, а друга має зазубрини. Необхідно нанести шар крему на бічну сторону торта і рівномірно розподілити його по всьому колу. Рухи шпателем повинні проводитися відразу у дві сторони, щоб шари були рівними.
Прикраса
Перейдемо до завершального етапу. Декор - це відповідальна частина, тому до неї потрібно підходити з усією серйозністю. Можна використовувати декоративні посипання, фігурки тощо. Все залежить від того, для якої урочистості робився торт. Можна також використовувати різні топінги, сиропи та пюре.
Якщо кондитер-початківець не знає, яка прикраса виглядатиме найбільш виграшно, то варто ознайомитися з прикладами інших робіт в інтернеті. Якщо не вистачає практики, то можна потренуватися на вощеному папері й лише після цього переходити до оздоблення торта.
Деякі кондитери використовують спеціальний папір по колу торта, щоб він виглядав більш презентабельно. Ця деталь не є необхідністю, але для надання оригінального вигляду її можна використовувати.