За допомогою сиропів, молока, рому та інших продуктів можна покращити смак бісквітів та кексів. Саме тому технологія приготування багатьох кондитерських виробів передбачає змочування випечених коржів. Для приготування просочення не потрібно особливого кондитерського інвентарю або багато часу, а велика кількість варіантів дозволяє швидко підібрати оптимальніший.
Навіщо потрібне просочення
Для покращення органолептичних якостей кексу або бісквітного коржа ідеально підходить просте просочення. Солодка вода без аромату та присмаку, яку готують з цукру та води, потрібна виключно для розм'якшення бісквіта. Для надання оригінального аромату в рідину додають ароматизатор ванілі, цитрусових, персика, кави або шоколаду, барбарису, але часто солодку воду зовсім не ароматизують.
Цукровий сироп можна приготувати не лише з піском, а й з натуральним бджолиним медом.
Просочення такого типу підійде для ніжного весільного торта. Також варто відзначити, що коржі з приємним медовим присмаком дуже добре поєднуються з начинкою зі свіжих або карамелізованих фруктів. Простою солодкою водою можна змочити коржі перед покриттям тирамісу кремом.
-
Фруктовий та цитрусовий сироп
Для фруктового просочення найкраще підходять сиропи, приготовані на натуральній сировині. Найчастіше для розм'якшення бісквітних коржів використовують сік:
- вишні;
- полуниці;
- персиків;
- апельсинів.
Цікавий смаковий відтінок тортам надає виноградний сік.
Для роботи підійдуть і фруктові настоянки на алкоголі. Для того, щоб торт не мав сильного запаху та присмаку спирту, настоянку розводять теплою підсолодженою водою. Під час приготування дитячих тортів можна використовувати будь-які солодкі магазинні напої.
-
Молочне просочення
Цікавий смак кексам надає солодке молоко. Приготування його не займе багато часу, а для отримання ніжного просочення потрібно мати під рукою всього 3 інгредієнти: воду, цукор та молоко, взяті в рівних вагових пропорціях. Нерідко кондитери для приготування компонента рекомендують взяти воду або згущене молоко. Для надання аромату при варінні в каструльку можна додати ванільний ароматизатор, ванільний цукор або стручок натуральної ванілі.
Варто відзначити, що молочне просочення бажано використовувати в тортах, прошарок у яких складає сирний, масляний або класичний заварний крем. Рідину на основі молока застосовують при приготуванні такого відомого та улюбленого багатьма німецького торта, як «Молочна дівчинка».
-
Коньячний сироп
Улюблена багатьма ромова баба має простий склад, а свій неповторний смак отримує завдяки просоченню. Коньячний сироп добре поєднується з вершками та підходить для роботи з шоколадними бісквітами. Особливо добре компонент з додаванням коньяку поєднується з шоколадною глазур'ю та масляними кремами, які погано проникають у коржі.
Приготування важливого в кондитерській справі компонента не потребує особливих навичок або складних пристроїв. Процес отримання просочення полягає у змішуванні солодкої води з натуральним коньяком. Кількість алкоголю у більшості рецептів не перевищує 10% від обсягу води. Цукру за вагою зазвичай беруть стільки, скільки води. Для смаку у воду додають кілька крапель лимона, а для аромату – ромову есенцію.
-
Фруктово-ягідне просочення
Такий варіант ідеальний для кексів та капкейків. Для роботи підійдуть сиропи:
- абрикосовий;
- апельсиновий;
- виноградний;
- лимонний сік.
Замість соку можна використовувати ягідні компоти. Для розм'якшення коржів підійдуть і ягідні настоянки на спирту. Ідеальний та безпрограшний у багатьох тортах варіант – вишнева чи сливова наливка. Процес приготування такого виду просочення ідентичний до приготування цукрової «коньячної» води.
-
Кавовий сироп
При приготуванні тортів або кексів, які повинні мати шоколадний або кавовий присмак, можна використовувати ароматну розчинну або натуральну каву. Процес приготування просочення такого типу починають із заварювання кави. Для того, щоб рідина отримала насичений аромат, достатньо 1 чайної ложки свіжомеленої кави та 200 мл води. Просочення з розчинної кави готують із розрахунку 2 грами порошку на 150 мл води.
В основу з розчинної кави відразу додають цукор, а от зварену натуральну каву остуджують (це потрібно зробити для того, щоб полегшити проціджування), а потім обережно зливають. Для того, щоб унеможливити попадання осаду в майбутній сироп, рекомендують відціджувати напій через марлю, складену в кілька шарів.
Проціджену натуральну каву ставлять на плиту і нагрівають. На 200 мл рідини зазвичай кладуть 0,3 склянки цукру. Для надання особливого присмаку у воду можна додати коньяк або ром із розрахунку 10 мл на кожні 100 мл готового кавового сиропу.
-
Ванільні просочення
Рідина з ароматом ванілі може бути виготовлена з води та цукру, а також цукру, розчиненого у воді навпіл з молоком. Ванільний сироп широко застосовується у рецептах, де використовується заварний крем. Також можна взяти молочний або водний розчин з ваніллю при підготовці коржів для тортів із вершковим прошарком.
Кондитери з досвідом приготування сиропу з ароматом ванілі рекомендують використовувати ароматизатор натурального походження. Його аромат у багато разів приємніший за запах штучного концентрату. Також кондитери радять звернути увагу на той факт, що ванільне просочення не надто добре поєднується з кремом тірамісу та абсолютно несумісне з фруктами.
-
Сметанне просочення
Цікавий варіант змочування бісквітних коржів – солодка сметана. До роботи підходить нежирний продукт. Для отримання просочення хорошої консистенції кондитери рекомендують замість цукру брати пудру (вона швидше та якісніше розчиняється у молочному продукті).
Даний варіант ідеальний у тортах з сирним кремом, виробах, які прошаровуються збитими вершками, масляним кремом (він майже не вбирається в коржі), а також у тортах з безе та сухим (пісочним, наприклад) внутрішнім шаром.
Поради кондитерам
Приготування просочення – процес декількох хвилин, але не варто забувати про те, що для роботи підходить компонент кімнатної температури. І це означає лише одне: цукровий розчин потрібно приготувати завчасно.
Щодо рецептури, то тут немає єдиної вимоги. Багато кондитерів рекомендують дотримуватися загальноприйнятих пропорцій, але при цьому звертати увагу на власні смакові уподобання. Використання просочення не повинно сильно впливати на солодкість торта, тому нерідко додають до рідини лимонний або ягідний сік.
Нормативне використання компонента для змочування – 650 г на кожний кілограм готового бісквіту. При цьому варто врахувати, що 100 мл цукрової води мають вагу понад 100 г. Вага компонентів на основі молока, фруктового соку, згущеного молока або кави також буде відрізнятися. Для того, щоб корж не був надто вологим, для нанесення просочення рекомендують використовувати пульверизатор або силіконову кисть. Надмірна кількість сиропу негативно впливає на зовнішній вигляд торта, кексу або капкейка.
Основне призначення просочення – зробити корж м'яким та повітряним. Варто розуміти, що неправильно підібрана рецептура може зіпсувати смак готового продукту. Саме тому вибір потрібно робити, спираючись на основну смакову ноту випічки.
Також слід враховувати аудиторію споживачів. Для торта, які замовляють на дитяче свято, ідеальним варіантом буде компонент, виготовлений на основі молока, соку або класичне просочення з ароматизатором карамелі. Дорослі оцінять торт зі смаком кави, тірамісу, а також лікерів, рому чи коньяку.
Безпрограшним для сімейних урочистостей стане торт, коржі якого просочені ароматним апельсиновим або полуничним сиропом (або водою з їхнім ароматом). Також подобається більшості клієнтів випічка з ароматом та присмаком вишні, малини та персика.
При підборі оптимального варіанта слід враховувати колір коржів. Кондитерам-початківцям варто пам'ятати про те, що рідина, яка має темний відтінок, не підходить для використання з білими бісквітними коржами, кексами або капкейками. Серед головних причин – можливе забарвлення спеченого тіста в тон сиропу. З тих же міркувань не варто застосовувати молочне просочення для коржів з какао.
Купити кондитерський інструмент та якісну кондитерську сировину можна на сайті інтернет-магазину «Тортіно». Фахівці компанії готові допомогти зробити правильний підбір продуктів та інструментів, а також оформити доставку вибраних товарів Україною.