Монастирська хата — торт, який обожнюють усі ще з дитинства. Неймовірне поєднання хрустких трубочок, ніжного крему та легкої кислинки від вишні дозволяє розкрити всі відтінки смаку та подарувати насолоду від кожного з'їденого шматочка. Торт «Монастирська хата» повністю виправдовує назву, адже має вигляд хатинки, яка зібрана з дров. Існує велика різноманітність його назв — “Стільники”, “Дівочий монастир”, “Трубочки з вишнями”.
Цікавий факт полягає в тому, що хоч усі звикли бачити його з вишнею, у традиційному варіанті використовувався чорнослив. Автор десерту невідомий, але одне можна сказати точно, що торт обожнює кожний і займає він особливе місце у списку ласунів.
Що знадобиться для приготування монастирської хати
У класичній інтерпретації “дрова” печуться з пісочного тіста. Для його приготування цукор, вершкове масло, яйця, борошно, сметана та сода змішуються разом, утворюючи пластичне тісто. Багато кондитерів користуються правилом, при якому не додають до нього цукор. За допомогою даного лайфхаку вдається досягти більш ніжних і хрустких коржів. Солодощі в результаті буде цілком достатньо, внаслідок начинки та ніжного крему. До того, у багатьох рецептах не використовуються навіть яйця.
Класичний рецепт торта «Монастирська хата» передбачає, що готове тісто ділиться на 12 кульок і вирушає до морозильної камери на 15 хвилин. За цей час вишня заливається горілкою, після чого починає рясно виділяти сік. У цей момент слід додати цукор і залишити на пів години. За цей період вийде пряна начинка для улюбленого десерту. Звичайно, можна виключити з рецепта алкоголь, якщо десерт будуть їсти діти або люди, які його не переносять.
Після закінчення 15 хвилин, тісто дістається з морозилки, і кожна кулька розкочується в тонкий, довгий пласт. Зверху на нього слід покласти трохи вишні (заздалегідь потрібно вичавити весь сік), акуратно згорнути трубочка, краї якої защипнути. "Дрова" потрібно викласти на лист швом вниз, після чого вони повинні випікатися в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 30 хвилин. У процесі приготування їх можна зверху поливати сиропом вишні.
Поки готується основа майбутнього десерту можна приступити до готування крему. Для цього потрібно взяти молоко, підігріти його та додати цукор. Перемішати до розчинення. Яйця вводяться в підготовлену рідину тонким струменем. Суміш слід довести до кипіння, добре збити до кремоподібного стану. Після цього консистенцію слід остудити й ще раз збити міксером з вершковим маслом.
Слід зазначити, що крем необов'язково робити масляно-заварним. Багато хто при готуванні "Монастирської хати" використовують масляний крем на згущеному молоці або сметанний. Все залежить лише від особистих уподобань. За допомогою крему можна легко скріпити конструкцію із “дрів”, надавши потрібну форму тортові. Багато досвідчених кухарів рекомендують трубочки повністю вмочувати в крем, після чого створювати необхідний фундамент хатинки. Для цього в кожному наступному шарі потрібно зменшувати кількість "колод", що використовуються.
Готовий десерт необхідно відправити в холодильник щонайменше на 10 годин. За цей час він встигне просочитися, стати смачним та м'яким. Перед подачею хатинки можна прикрасити її шоколадною крихтою, горіхами та фруктами.
Лайфхаки приготування
“Монастирська хата” має різні варіації та за весь період була приготовлена тисячі разів. Це допомогло багатьом досвідченим кондитерам виділити низку тонкощів, які зроблять процес приготування простішим і допоможуть досягти потрібного результату.
Порада № 1 — приготування тіста
Тісто важливо швидко замішувати. Воно не повинно бути м'яким, але при цьому важливо досягти його еластичності. В ідеалі воно не повинно липнути до рук. Навіть при невеликій затримці існує шанс, що масло розтане, впливаючи при цьому на структуру. Це призводить до того, що багато хто на цьому етапі вирішує додати більше борошна, ніж зазначено. Готовий корж повинен бути повітряним та розсипчастим, а у разі додавання більшої кількості борошна він вийде забитим.
Порада №2 — підготовка вишні
Багато кондитерів замочують вишню за 12 годин, що дозволяє досягти більш пікантного смаку. Також важливо скуштувати ягоду, щоб визначити, скільки цукру знадобиться. При надмірній кислоті потрібно додати більше солодощі, ніж передбачається у рецепті. Досить часто господині використовують не лише свіжу вишню для приготування, але також консервовану, заморожену і навіть дістають ягоди з варення.
Порада №3 — вибір крему
Десерт дозволяє використовувати різні варіації крему. Все залежить лише від особистих уподобань. Любителі м'якого торта, що тане в роті, повинні використовувати заварний або сметанний креми, які зможуть повністю просочити коржі. При цьому важливо запам'ятати, що сметана знадобиться жирна, яка не розтікатиметься в процесі формування хати. Шанувальники хрустких коржів повинні віддати свою перевагу вершковому або масляному крему.
Порада №4 — випікання трубочок
Важливо добре злити з вишні сік, щоб трубочки в процесі приготування не розпалися. До того, створені колоди варто проткнути зубочисткою, щоб під впливом високої температури вони не луснули.
Помилки приготування пісочного тіста
Успіх ідеального десерту багато в чому залежатиме від пісочного тіста. Саме з ним доведеться повозитися найбільше, щоб створити відповідний варіант. Працювати з тестом потрібно швидко, адже багато залежить від температурного режиму. Масло або маргарин у процесі формування колод не повинно розтанути, саме з цієї причини потрібно працювати з ними, коли вони були вийняті з морозильної камери. В іншому випадку готові "дрова" будуть жорсткими й не володітимуть необхідною структурою.
Багато кондитерів рекомендують формувати трубочки частинами. Поки триває робота з першою порцією, друга повинна бути в морозильнику для підтримки потрібної температури.
Важливо додавати цукор у зазначеній кількості. Надмірні солодощі в тесті, зроблять його більш жорстким та й у готовому варіанті десерт стане солодким.
Яйця у тесті можна використовувати не повністю. Так, багато хто використовує лише жовтки, стверджуючи, що при цьому виходить приготувати більш розсипчасті трубочки. Сформовані "колоди" потрібно ставити в розігріту духовку, щоб вони краще піднялися.
Торт «Монастирська хата»: рецепт покроково
Багато охочих приготувати “Монастирську хату” вперше шукають простий рецепт, який допоможе з першого разу приготувати смачний десерт. На просторах інтернету можна знайти сотні різних варіацій, фахівці інтернет-магазину "Tortino" ж підготували один дуже хороший і простий рецепт «Монастирської хати».
Інгредієнти:
Тісто:
- борошно – 400 г;
- розпушувач – 2 ч. л.;
- сметана 15% - 200 г;
- вершкове масло або маргарин – 200 г;
- ванільний цукор – пакетик.
Крем:
- сметана 25% або базарна – 700 г;
- цукрова пудра 450 г.
Начинка:
- цукор – 150 г;
- вишня – 750 г.
Поетапний спосіб приготування:
- Вишня засипається цукром і залишається на пів години.
- Вершкове масло необхідно розтопити, після чого дати йому час на охолодження.
- До масла слід додати сметану, ванільний цукор, розпушувач і все перемішати.
- Борошно всипається частинами до одержаної масляної консистенції, добре перемішується і замішується до того моменту, поки не перестане липнути до рук. Готове тісто вирушає до холодильника на 30 хвилин.
- З вишні зливається весь виділений сік.
- Деко, де випікатимуться коржі, застилається пергаментом і змащується маслом.
- Охолоджене тісто ділиться на 10-12 кульок, які формуються в ковбаски.
- Ковбаска розкочується в пласт близько 15 см.
- Посередині пласта тіста викладається вишня і скочується в трубочку. Краї готової колоди добре защипуються.
- Підготовлені трубочки викладаються на деку швом вниз і відправляються на 15 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
- Для приготування крему необхідно змішати сметану з цукровою пудрою та добре збити за допомогою міксера.
- При формуванні торта потрібно кожну трубочку занурити в крем для створення кращого зчеплення.
- Перший шар складається з п'яти трубочок, після чого у кожному наступному потрібно класти на одну менше.
На цьому етапі торт повністю готовий. Тепер його потрібно відправити в холодильник на 10-12 годин, а перед подачею прикрасити. Десерт виходить ніжним і солодким, що має при цьому приємну кислинку.
Як ще можна приготувати Монастирську хату
Варіацій “Монастирської хати” велика кількість. Крім використання різного крему, можна також додавати різну начинку: від родзинок до чорносливу з горіхами. Залежить лише від особистих переваг. За бажанням готувати з сухофруктами, їх потрібно обов'язково замочити в окропі на пів години, після чого подрібнити й додати цукрову пудру.
Коли торт потрібно приготувати за обмежений час, можна використовувати млинці або навіть готове листкове бездріжджове тісто. Крем краще вибирати на основі масла та згущеного молока, він швидко готується і добре просочує коржі за невеликий проміжок. часу.
Прикрашати торт перед подачею можна будь-яким способом, до якого лежить душа. Деякі використовують какао-порошок, інші додають родзинку за допомогою мастики та різних мармеладок. За бажання та часу, можна створити справжню хату, де будуть двері, віконця та навіть мешканці будинку. Достатньо трохи проявити фантазію, і десерт одразу перетворюється на справжній витвір мистецтва.