Усвідомленість у виборі харчування допомагає зберегти здоров'я. Якщо вірити стереотипам, ПП пов'язане з численними обмеженнями в їжі. Однак здорове харчування, так само як і непереносимість глютену, сьогодні не є приводом для відмови від частувань на Великдень, адже приготувати випічку і солодощі можна з інгредієнтів, які дозволені дієтою і не зашкодять організму.
Негативний вплив цукру і глютену на здоров'я
Надмірне споживання цукру викликає досить багато негативних реакцій в організмі. Цукор може спричинити коливання рівня інсуліну, що підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу. Також надмірне вживання швидких вуглеводів підвищує ризик розвитку ожиріння, серцево-судинних захворювань, деяких видів раку.
Глютен безпечний для здорових людей, проте в осіб із целіакією (непереносимістю глютену) його вживання може провокувати запалення слизової оболонки кишківника.
Особливості здорового святкового меню
Навіть найстійкішим людям у дні святкування Великодня буває дуже складно втриматися від спокус. Жирна їжа, цукор у випічці, та й самі паски, приготовані з пшеничного борошна, зовсім не вписуються у вимоги до збалансованого харчування.
Єдиним і найбільш правильним способом уникнути стресу через обмеження є пошук гідної альтернативи та рецептів, у яких не використовуватимуться продукти, що не є прийнятними в тій чи іншій системі ПП. Великодній стіл, випічка та смаколики мають містити лише дозволені інгредієнти. Під час вибору продуктів для пасок, їсти які будуть люди, що дотримуються особливого режиму харчування, завжди потрібно брати до уваги обмеження.
Поради щодо вибору інгредієнтів
Приготування випічки та великодніх ласощів, які не містять шкідливих інгредієнтів, нічим відрізняється від традиційних способів. Головною особливістю здорової кухні вважається відмова від трансжирів, кристалічного цукру, а також синтетичних барвників, ароматизаторів, дріжджів та інших додаткових інгредієнтів, що можуть мати негативний вплив на організм.
Важливою умовою для отримання ідеального результату частування до Великодня є дотримання технік. З урахуванням особливостей великодніх рецептів для прихильників ПП за порадою кондитерів можна замінити:
- борошно пшеничне - безглютенове;
- цукор - кленовим сиропом;
- дріжджі - розпушувачем.
Випікати безглютенову випічку зазвичай доводиться трохи довше, ніж звичайну.
Рецепти та приготування великодніх ласощів без цукру та глютену
Смачну паску, яка абсолютно точно підійде прихильникам здорового харчування, готують за таким рецептом:
- кленовий сироп - 50 мл;
- олія кокосова - 100 г;
- кукурудзяне борошно -100 г;
- молоко соєве - 120 мл;
- борошно без глютену - 200 г.
У рецепті може використовуватися розпушувач або сода. На порцію знадобиться 1 чайна ложка.
Приготування тіста займає кілька хвилин. Усе, що потрібно зробити - це змішати всі сипучі інгредієнти, а потім залити їх молоком із сиропом і м'яким кокосовим маслом. Замісити тісто можна вручну або в тістомісі. Масу відразу розкладають по формах і відправляють у духовку. Випікати кекси потрібно за температури 160-180 градусів близько 30 хвилин.
Готові паски можна прикрасити глазур'ю. Альтернативою традиційному покриттю з білків і цукрової пудри стане кокосова глазур із какао. Для її приготування використовують 150 г кокосової олії та 1 чайну ложку какао. Масло топлять на водяній бані, а потім перемішують із какао-порошком до однорідної консистенції. Готову глазур наносять на кекси. Частування готове!
Великий асортимент продуктів, які підходять для великодньої випічки за рецептами без глютену та цукру, представлений у каталозі інтернет-магазину "Тортіно". При виникненні запитань щодо вибору продуктів, які можна використовувати в безглютеновій випічці, глазурі без цукру та інших інгредієнтів, дозволених у меню правильного харчування, тематичних прикрас для пасок, завжди можна звернутися до консультантів.