UA
RU

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Каталог Каталог
Login
Instagram Facebook

Графік роботи:
09:00-18:00, Пн-Пт

0 cart

Каталог товарів

Каталог Каталог

Меню

Графік роботи: 09:00-18:00, Пн-Пт

Instagram Facebook
UA
RU
Головна - Статті - Чим замінити дріжджі у тесті? Чи можна використовувати розпушувач замість дріжджів

Чим замінити дріжджі в тісті? Чи можна використовувати розпушувач замість дріжджів

Кожна господиня, яка займається випіканням хлібобулочних виробів, знає, що для пишності та підйому тіста потрібні дріжджі або розпушувачі. Без них буханець хліба не отримає повітряну текстуру та особливий аромат. Проте останнім часом від використання дріжджів деякі господині дедалі частіше відмовляються на користь інших продуктів. Підібрати та купити біологічний замінник розпушувача, маргарин та інші інгредієнти для приготування випічки ви можете у «Тортіно». У нас представлена ​​лише якісна продукція від перевірених виробників.

Навіщо необхідні дріжджі

Пекарські дріжджі є досить важливим інгредієнтом, який використовується в багатьох рецептах випічки, у тому числі й для виготовлення булочок, дріжджового тіста для приготування піци, хліба та інших хлібобулочних виробів. Найчастіше їх застосовують у вигляді сухого порошку світло-коричневого кольору. Внаслідок дріжджів тісто добре росте та піднімається при активному бродінні. Відбувається виділення вуглекислого газу, через який маса перетворюється на повітрянішу.

Крім того, завдяки дріжджам при бродінні тіста виконуються три найважливіші функції:

  • підйом тіста (при дріжджовому бродінні виробляється вуглекислий газ, який розширює та розтягує масу);
  • надання виробу смаку, аромату та повітряної текстури;
  • формування тіста (з'єднання, що виникають при дріжджовому бродінні роблять міцніше борошно, що дозволяє йому утримувати та вловлювати вуглекислий газ, що виділяється дріжджами).

Однак дріжджова випічка протипоказана людям з травними розладами за медичними показаннями. Крім того, після закінчення терміну придатності дріжджі не можна використовувати. У цьому випадку краще придбати замінник або купити новий дріжджовий продукт.

Чи можна замість сухих дріжджів використовувати живі й навпаки

Кулінарних рецептів дріжджового тіста існує досить багато, і в них нерідко вказується, який вид дріжджів слід використовувати для приготування. Однак бувають ситуації, коли серед інгредієнтів у списку вказані сухі дріжджі, а в холодильнику є свіжі чи навпаки. У такому випадку можна замінити 3 г свіжого продукту на 1 г порошкової суміші або гранул для випікання. Для додавання сухих дріжджів можна використовувати чайну ложку, в яку вміщується 2,5—3 г.

Відмінності сухих і живих дріжджів

Пекарські дріжджі можуть бути у двох видах: свіжі та сухі. Перші з них надходять у продаж пресованими блоками та зберігаються недовго. Якщо упаковка не розкрита, термін їх зберігання становить 30—35 днів. Після розкриття продукт зберігається в холодильнику протягом 10-12 днів. Подивитися точний термін придатності можна на упаковці. Для правильного зберігання свіжих пресованих дріжджів потрібна вологість. Для подальшого використання продукт потрібно розвести у молоці або у воді.

Сухі ж — виготовляються у вигляді порошку або гранул, продаються в пакетиках і мають більш тривалий термін зберігання. Бо вони перебувають у неактивному стані, їх можна зберігати до двох років на полицях у шафах. Їх додаються відразу ж на борошно.

Які продукти можуть замінити дріжджі

Для приготування більшості видів випічки необхідний процес бродіння, який сприяє виробленню вуглекислого газу та активному зростанню чисельності мікроорганізмів. Якщо він проходить правильно, то вироби виходять пористими та пишними.

Дріжджі - це біологічний розпушувач, який дозволяє тісту піднятися і надає випічці м'якість, легкість та повітряну текстуру. Якщо на полицях у продуктовому магазині ви не знайдете розпушувача або не захочете використовувати дріжджі, замість них підійдуть і інші інгредієнти. За допомогою замінників досить важко відтворити точний смак та повітряну структуру, проте досвідчені господині для отримання пишної випічки застосовують такі альтернативи:

  1. Розпушувач. Найчастіше замість дріжджів застосовують саме його. Розпушувач підходить практично для будь-якого рецепту. Виняток становить важке здобне тісто оскільки він не зможе надати потрібної пишності через додавання великої кількості олії. Його дія відбувається швидше, ніж у дріжджів, тому з виготовленого тіста потрібно практично відразу ж випікати вироби. Розпушувач дозволяє швидко приготувати смачні здобні булочки, бісквітні коржі, оладки, піцу та іншу випічку.
  2. Харчова сода. Працює так само як розпушувач, проте разом з нею необхідно застосовувати кислоту або оцет для її активації. При взаємодії інгредієнтів відбувається хімічна реакція і починає вироблятися вуглекислий газ, який змушує тісто піднятися. У ролі кислоти можна використовувати: кисломолочні продукти (кисле молоко, сметану, кефір), лимонну кислоту або сік, оцет (яблучний, столовий). Перед додаванням в тісто соду потрібно помістити в чайну ложку, а потім з'єднати з кислим продуктом для гасіння. Після цього суміш можна змішувати з тестом.
  3. Кефір. Такий кисломолочний продукт також може замінити дріжджі, простоявши протягом 2 або 3 днів. Тісто, приготовлене на кефірі, виходить дуже повітряним, м'яким і трохи кислуватим. На основі кисломолочного продукту найкраще готуються смажені пиріжки та оладки. Продукт слід додавати теплим для активнішої роботи кисломолочних бактерій. А для ще більшого ефекту можна змішати кефір із щіпкою харчової соди або розпушувача. Внаслідок цього тісто стане більш пишним, а надмірна кислота нейтралізується. Під час використання кефіру інші рідини не додаються.
  4. Саморобна закваска. Ще один не менш ефективний замінник для виготовлення виробів. Вона відмінно підходить для несолодкої випічки, пиріжків та хліба. Закваска надає тесту приємний кислуватий присмак і добре розпушує його. Що приготувати її необхідно змішати борошно в рівних пропорціях з теплою водою. Після цього її необхідно прибрати у тепле місце на 5 днів, щодня підмішуючи борошно та воду. Щоб замінити пакетик сухих дріжджів, потрібна склянку закваски. Однак при її використанні слід зменшити кількість води на пів склянки та борошна на три четверті склянки.
  5. Залишки дріжджового тіста. Деякі господині, які регулярно випікають хлібобулочні вироби вдома, залишають якусь частину готового тіста. Зберігши її в морозилці, перед безпосереднім початком роботи можна розморозити заморожену частину та додати її до нового складу, ретельно перемішавши всі інгредієнти. Після цього можна залишити невеликий шматочок від основної маси для подальшого використання.

Однак, крім вищезазначених інгредієнтів, можна приготувати закваску з картоплі, використовувати яблучний сік, газовану воду, пиво, розсіл або замішати домашній розпушувач. Для приготування останнього знадобиться змішати лимонну кислоту з пшеничним борошном та харчовою содою.

Як можна адаптувати рецепти, використовуючи замінники дріжджів

Щоб приготовлене дріжджове тісто піднялося, потрібен час. Використовуючи альтернативні замінники, вичікувати не потрібно. Виняток становить лише закваска. Щоб отримати смачний здобний виріб, додаючи в тісто замінник дріжджів, вам потрібно якнайшвидше відправити його в духовку. Давати масі піднятися перед відправкою, як це пишуть у рецептах, при цьому не потрібно.

Але не з усією випічкою також добре здатні впоратися замінники дріжджів. Вони підходять переважно для приготування:

  • тіста для піци;
  • різного виду хліба;
  • пиріжків;
  • здобних булочок та іншого.

Крім того, використовуючи заміну дріжджів при виготовленні випічки, ви не отримаєте таку саму структуру і смак у виробів, як із дріжджового тіста. Також масу із замінником не можна занадто довго і ретельно вимішувати або замішувати заздалегідь. Це може призвести до того, що тісто не підніметься як слід.

Насамкінець можна сказати, що ідеальних замінників дріжджів для створення випічки не існує, тому що вони є живим організмом. Але альтернативні варіанти, які перераховані вище, також можуть підійти. В інтернет-магазині «Тортіно» ви можете придбати розпушувач, дріжджі, суміші для випічки та багато інших товарів для створення кондитерської продукції.

Останні публікації
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
02.05.2024 19:17
Чи мають харчові барвники негативний вплив на організм?
Протягом багатьох століть людина намагається урізноманітнити свій раціон і зробити їжу максимально а...
Як правильно зробити глазур для паски?
25.04.2024 19:08
Як правильно зробити глазур для паски?
Невіддільна частина великодньої випічки – глазур. Приготування її, як і самої випічки, вимагає дотри...
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
22.04.2024 19:00
Як прикрасити паску у 2025: стильні та патріотичні ідеї декору
З наближенням великодніх свят у кондитерів і домашніх майстринь питання пошуку ідей для прикрашання ...