Винний камінь (Cream of Tartar) - це виключно натуральний продукт. Являє собою білий порошок - тонко перемелений кристалічний камінь, що випадає в осад при виробництві вина.
Застосування:
Незамінний в таких галузях промисловості, як хлібопечення і виробництво різноманітних кондитерських виробів. Винний камінь - це натуральний емульгатор, який полегшує з'єднання молекул води з молекулами жиру. Таке з'єднання дає тісту і крему повітряну структуру, дозволяє збити до повітряного стану білки, тісто для макаронс, муси, пасти, морозиво.
Підходить для випікання білих кексів і меренги. Крім того, винний камінь запобігає кристалізації цукру в глазурі, карамелі і цукерках, що, відповідно, відображається на їхній якості та смаку.
На відміну від класичного розпушувача, винний камінь куди цікавіший в поєднанні з содою, такий натуральний пекарський порошок, який не псує готовий виріб лужним присмаком.
Cream of Tartar необхідний у таких випадках:
1. Стабілізація яєчних білків. Винний камінь підтримує пишність навіть після запікання в духовці.
2. Розпушувач при випічці. Винний камінь змішується з харчовою содою, в результаті відбувається хімічна реакція з виділенням вуглекислого газу, який надає випічці легкість.
3. Запобігання кристалізації цукру. Винний камінь не дозволить засахаритися варенню, сиропам і глазурі.
4. Відбілювання і надання еластичності глазурі.Якщо Ви хочете відтворити десерт Павлова, то без винного каменю теж не обійтися.
Саме винний камінь закріпить збиті білки, зробить їх ідеально-білими і додасть стійкість до впливу тепла.
Дозування винного каменю при виробництві тіста:
на 250 грам борошна 1 ч.л. винного каменю і 0,5 ч.л. соди
Виробник: ТМ SOSA, Іспанія